Şi fermierii au partea lor de vinăDupă ce procesatorii au anunţat că nu vor mai prelua cantităţi mici de lapte, majoritatea fermierilor sătmăreni au sărit ca arşi. Au început să se plângă autorităţilor că vor fi nevoiţi să-şi lichideze efectivele şi să-şi închidă fermele. Autorităţile judeţene încearcă acum să identifice soluţii pentru salvarea micilor fermieri sătmăreni. Lipsa centrelor de colectare a laptelui din majoritatea unităţilot administrativ-teritoriale din judeţ constituie cea mai mare problemă, a fost concluzia şedinţei de lucru organizată ieri la Prefectura Satu Mare, la care au participat reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Din păcate, şi fermierii sătmăreni au partea lor de vină. Ani la rândul au fost îndemnaţi să se asocieze şi să înfiinţeze cooperative. Cei care au avut această iniţiativă au fost, culmea, câţiva mari fermieri. Un număr de 12 mari crescători de vaci cu lapte din judeţul Satu Mare şi-au adunat forţele şi au înfiinţat Cooperativa Samus Lact. Iniţiativa lor pare să le asigure momentan supravieţuirea pe o piaţă invadată de laptele importat din străinătate, inclusiv din Asia.

În decurs de numai un an, fermierii asociaţi au livrat procesatorilor de lapte peste 3 milioane de litri de lapte, având o cifră de afaceri de peste 5 milioane de lei.

În loc să se asocieze, micii fermieri au preferat să lucreze pe cont propriu, livrându-şi micile cantităţi de lapte procesatorilor din zonă. Când venea vorba de asociere, prima grijă a micilor fermieri era legată de cine va fi şeful şi cine câte părţi va deţine în cadrul viitoarei asociaţii. Nu contau beneficiile comune şi chiar supravieţuirea, fiind puse în prim-plan orgoliile personale. Timpul a trecut, fermierii n-au reuşit să se unească nici măcar la nivel de comună, darămite la nivel zonal. Noile condiţii de pe piaţă i-au luat pe nepregătite. Acum, aşteaptă cu sufletul la gură ca autorităţile să vină cu soluţia magică la problemele lor. Să sperăm că va fi găsită o asemenea soluţie, mai mult sau mai puţin magică. Ar fi păcat ca sute sau chiar mii de fermieri să intre în faliment pentru că n-au cui să-şi vândă laptele, căci aceste ferme susţin cel puţin tot atâtea familii. Iar fermierii ar trebui să înveţe că nepăsarea le poate provoca dispariţia, odată pentru totdeauna.
Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts