Statuia lui Vasile Lucaciu va fi reabilitatălucaciu

Primăria Satu Mare a iniţiat procedura de reabilitare a statuii lui Vasile Lucaciu – situată în Piaţa Libertăţii. Fondurile vor fi asigurate din bugetul local, în timp ce lucrările vor fi coordonate de Muzeul Judeţean Satu Mare. Statuia “Leului din Şişeşti” a fost realizată de sculptorul român Cornel Medrea şi a ajuns la Satu Mare în anul 1936.

Demersuri pentru reabilitare
În vederea demarării procedurilor de reabilitare a statuii lui Vasile Lucaciu – situată în Piaţa Libertăţii – primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a convocat o şedinţă de lucru cu directorul economic al Primăriei Satu Mare, Lucia Ursu, respectiv cu preşedintele şi secretarul Comisiei de învăţământ, activităţi ştiinţifice, cultură, culte din cadrul Consiliului Local Satu Mare, respectiv Ioan Pop – director al Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi Ardelean Radu Ovidiu – director adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare. “În cursul zilei de marţi, 31 martie, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a convocat o întâlnire cu directorul economic Lucia Ursu, respectiv cu preşedintele şi secretarul Comisiei de învăţământ, activităţi ştiinţifice, cultură, culte din cadrul Consiliului Local Satu Mare, domnii Pop Ioan – director al Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi Ardelean Radu Ovidiu – director adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare. Tema discuţiei a fost reabilitarea statuii Vasile Lucaciu din municipiul Satu Mare”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Satu Mare.

Bani de la bugetul local
Fondurile vor fi asigurate din bugetul municipiului Satu Mare, iar lucrările vor fi coordonate de specialişti din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare. “S-a stabilit ca în viitoarea şedinţă de consiliu local să se propună aprobarea restaurării statuii. Partea de bronz şi soclul urmează să fie restaurate prin Muzeul Judeţean Satu Mare cu participarea domnului Gavrilaş – expert în restaurări, director al Muzeului Judeţean Bistriţa. Menţionăm că refacerea statuii Vasile Lucaciu are aprobarea Ministerului Culturii”, se mai arată în sursa citată.

Istoria statuii
Considerată în critica şi istoriografia de azi ca un „monument al elocinţei”, statuia lui Vasile Lucaciu a fost realizată de sculptorul Cornel Medrea şi, după câteva luni de expunere în faţa Ateneului Român din Bucureşti, în iarna anului 1936 a fost adusă la Satu Mare şi instalată în Piaţa Centrală, acolo unde s-a crezut că va rămâne mereu, ca simbol al năzuinţelor de unitate ale românilor din această regiune. Destinul statuii a fost ulterior la fel de zbuciumat ca cel al personalităţii pe care a imortalizat-o: după ocuparea Transilvaniei de Nord de către trupele horthyste a ajuns la Lugoj, apoi la Alba Iulia şi, după mai mulţi ani de popas în curtea Muzeului Cornel Medrea din Bucureşti, în 1968, odată cu înfiinţarea judeţului Satu Mare, a ajuns „acasă”, dar până în 1992 a trebuit să-şi cedeze locul Monumentului Ostaşului Sovietic din parcul central.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts