Strategia Sătmarului, respinsă pe criterii politicianisteconsiliu

Strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare nu a trecut ieri de votul consilierilor locali. Şi asta pentru că reprezentanţii UDMR şi PNL au votat împotrivă, invocând tot felul de scăpări. Şeful Serviciului proiecte europene din cadrul Primăriei Satu Mare, Andreea Koncz, a lăsat să se înţeleagă că respingerea proiectului s-a făcut pe criterii pur politicianiste. Andreea Koncz a precizat că nu înţelege de ce consilierii nu au formulat obiecţii până în prezent, deşi Strategia s-a aflat în dezbatere publică din luna noiembrie a anului trecut. Consilierii UDMR nu s-au oprit doar la acest vot împotrivă, ajungând să se atace chiar şi între ei. Disputele cele mai evidente au fost între fostul preşedinte al grupului UDMR din Consiliul Local Masculic Csaba şi consilierul UDMR Vasile Fogel.

Strategia de dezvoltare a fost respinsă
Invocând diferite scăpări, consilierii UDMR şi PNL au respins Strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare 2015-2025. Consilierul UDMR Nits Janos s-a întrebat de ce nu au fost incluse în proiectul de dezvoltare şi clădirile din centrul istoric al municipiului Satu Mare. Consilierul UDMR Butka Gergo a declarat că firma care s-a ocupat de elaborarea strategiei nu cunoaşte oraşul, fiind omise anumite direcţii de dezvoltare importante, fiind incluse, în schimb, obiective considerate neimportante. “Strategia are doar 88 de pagini, iar cea a municipiului Cluj-Napoca are 1.159 de pagini. Strategia nu este demnă de municipiul Satu Mare”, a concluzionat Butka Gergo.

Consilierii, combătuţi de specialiştii Primăriei
Andreea Koncz, şeful Serviciului proiecte europene din cadrul Primăriei Satu Mare, s-a arătat destul de nedumerită de poziţia consilierilor UDMR şi PNL. Andreea Koncz s-a întrebat de ce nu au fost formulate obiecţii sau soluţii în ultimele patru luni, în condiţiile în care Strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare se află în dezbatere publică din luna noiembrie a anului trecut. În condiţiile în care criticile au fost formulate doar la peste patru luni distanţă, în plenul Consiliului Local, Andreea Koncz a lăsat să se înţeleagă că Strategia a fost respinsă pe criterii pur politicianiste.

Schismă în grupul UDMR
Armonia din cadrul grupului UDMR din Consiliul Local Satu Mare este de domeniul trecutului. Mai multe episoade sugestive au avut loc ieri în cadrul plenului. Fostul lider al grupului UDMR şi preşedinte de şedinţă Masculic Csaba a avut mai multe contre verbale cu colegul său de formaţiune politică Vasile Fogel. Prima contră a venit după ce Vasile Fogel ar fi luat cuvântul fără să ceară acest lucru, Masculic Csaba declarând sec: “Domnule Fogel, nu v-am dat cuvântul”. La câteva minute distanţă, Vasile Fogel a avut o nouă intervenţie “neautorizată”, Masculic Csaba precizând din nou: “Domnule Fogel, vă rog să nu mai perturbaţi şedinţa!”.

Nu a scăpat nici consilierul Nits Janos de atenţionările lui Masculic Csaba, după ce Nits a avut mai multe obiecţii la un proiect de hotărâre. “Domnule Nits, trebuia să introduceţi în Comisia Juridică aceste obiecţii. Nu era locul aici, în plen. Problema este prea stufoasă pentru a se putea dezbate în plen”. În apărarea lui Nits Janos a sărit un alt consilier UDMR, respectiv Szocs Peter, care i-a explicat pe un ton sarcastic fostului lider al grupului UDMR Masculic Csaba că Nits Janos are tot dreptul să intervină, invocând regulamentul Consiliului Local.

Primarul Coica, mediator
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, nu a pierdut ocazia de a-i taxa pe consilierii UDMR, mult prea ocupaţi să se tachineze între ei. Edilul şef sătmărean s-a oferit să le pună la dispoziţie consilierilor UDMR propriul birou pentru a-şi rezolva disputele. “Data viitoare am să vă pun la dispoziţie biroul primarului pentru a vă putea înţelege şi a vă putea dezbate problemele din cadrul facţiunii”, a spus, Dorel Coica.

Liderul grupului UDMR, Magyar Lorand, nu s-a arătat prea deranjat de remarca primarului Coica şi nici de contrele dintre colegii din UDMR. “Pe mine mă mulţumeşte. La noi e democraţie în partid, se pot dezbate astfel de probleme”, a spus Magyar Lorand. Curios este faptul că acesta nu a intervenit nicio clipă între Masculic şi Fogel, respectiv Masculic şi Nits.

Stema municipiului, aprobată de Consiliul Local
În schimb, proiectul privind aprobarea noii steme a municipiului reşedinţă de judeţ a trecut de votul consilierilor locali. Istoria noii steme a început în anul 2004, când în baza Hotărârii Consiliului Local nr.88/21/9.09.2004 a fost aprobat proiectul de stemă a municipiului Satu Mare. După aprobarea proiectului în Consiliul Local şi avizarea de către comisia judeţeană de analiză a propunerilor de stemă a Instituţiei Prefectului, s-a înaintat documentaţia necesară avizării şi autorizării la Comisia naţională de heraldică şi genealogie a Academiei Române, unde a fost oprită din cauza documentaţiei incomplete. Pentru a relua demersurile necesare autorizării stemei municipiului Satu Mare a fost reaprobată o formă a stemei conform HCL nr.123 din 23.06.2014 de către Consiliul Local, stemă care necesită anumite modificări, conform solicitărilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În acest sens, Primăria Satu Mare a venit cu o nouă formă de stemă acceptată de Minister şi de Comisia de Heraldică, şi care a trecut de votul aleşilor locali.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts