“Strategii” UDMR, puşi la zid de primarul Coicacoica

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, s-a lansat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, într-un atac furibund la adresa consilierilor locali UDMR, Maskulik Csaba şi Gergo Butka, la iniţiativa cărora nu a fost aprobată strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare, la ultima şedinţă a Consiliului Local. Primarul a spus despre cei doi că au furat startul campaniei electorale şi că vor să-şi asigure un loc de muncă sigur, unul ca primar, iar celălalt ca city-manager. De atacul edilului şef nu a scăpat nici consilierul local UDMR Nits Janos.

Nicio observaţie la adresa documentului
În prima parte a întâlnirii de presă de ieri, coordonatorul strategiei de dezvoltare a municipiului Satu Mare, Valentin Sântoma, care a participat alături de primarul Coica la eveniment, a arătat că documentul cu pricina a fost postat încă din luna noiembrie pe site-ul Primăriei Satu Mare, dar de atunci şi până în prezent nu a fost primită nicio observaţie, nici în scris, nici sub altă formă. Acesta consideră că strategia este un document pragmatic cu toate proiectele realizabile deoarece sursele de finanţare prevăzute sunt din fonduri europene. Coordonatorul strategiei a mai spus că aceasta a fost realizată de persoane specializate, cadre universitare de la ASE Bucureşti, Universitatea de Arhitectură, un cadru universitar specializat în mediu şi o specialistă în domeniul social, după consultarea a peste 50 de persoane şi ONG-uri, şi nu de extratereştri, aşa cum au afirmat consilierii Maskulik Csaba şi Gergo Butka în cadrul ultimei şedinţe. “Textul acestui document a fost nu muncit, răsmuncit, ca orice realizare umană este cu siguranţă perfectibil, dar vă spun cu deplină încredere că am convingerea că textul, cu condiţia să fie lecturat, se poate apăra singur, nu am eu nevoie să-i fac apologia”, a mai spus Sântoma.

Maskulik, un Geoană al UDMR
După ce Valentin Sântoma s-a retras din cadrul conferinţei de presă, primarul Dorel Coica a solicitat consilierilor UDMR Maskulik Csaba, Gergo Butka şi Janos Nits să-i răspundă în scris care a fost strategia după care a fost condus municipiul timp de opt ani, în timpul fostului primar, dacă au avut o strategie sau nu au avut. “Strategia aceasta a început să fie scrisă în 2013, eu sunt primar din 2012, deci în momentul în care am venit la primărie am dorit să avem o strategie pentru cel puţin 10 ani ca să putem să dezvoltăm“, a declarat Coica.

Făcând referire la Maskulik, edilul şef a arătat că, din punctul său de vedere, acesta are o involuţie, atât administrativă, cât şi politică, în sensul că a devenit un fel de Geoană al UDMR-ului. “Cum Geoană lucrează în parteneriat, şi Maskulik îl are partener pe Butka, care poate fi asemuit cu Vanghelie, pentru că amândoi au greutăţi mari în a se exprima în limba română. Din punctul meu de vedere strategia lor e bună pentru dânșii. Probabil că punctul unu pentru ei este să-şi asigure un loc de muncă stabil. Faptul că Maskulik şi-a anunţat candidatura la primărie în tandem cu Butka, viitorul city-manager al municipiului, probabil, înseamnă că vor să se stabilizeze din punct de vedere al activităţii practice, nici acuma nu ştiu dacă dînşii lucrează sau nu lucrează undeva“, a spus primarul. Edilul şef a mai arătat că pentru Gergo Butka, tinerii înseamnă relaţii bune cu ONG-uri care organizează întâlniri educativ-culturale şi patriotice. “Eu am informaţii foarte serioase că transmite şi mesaje patriotice, probabil patriotism local, internaţional“, a spus primarul, care a mai adăugat că aşteaptă propuneri de la consilier pentru strategie şi că dacă doreşte se poate face un capitol special “tinerii d-lui Butka, ca să se regăsească şi dânsul“. Primarul Coica a precizat că în contractul de mobilier stradal s-au prevăzut locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport sintetice, terenuri de mini bascket, pistă de skatebord, piste pentru bikeri. De asemenea, el a amintit de proiectul sălii polivalente şi a bazinului de înot.

Întrebări pentru consilierul Nits
De asemenea, primarul Dorel Coica i-a solicitat consilierului Nits, care a condus comisia de urbanism mult timp, să-i răspundă în scris care a fost strategia după care fosta administraţie a condus municipiul Satu Mare şi care a fost reacţia acestuia când au fost înstrăinate “bijuteriile oraşului”, adică Dacia, Filarmonica şi ștrandul.

Totodată, primarul Coica a arătat că la punctul “Diverse” din cadrul şedinţelor Consiliului Local a văzut multă demagogie, mult populism din partea unora dintre consilieri. “Nu am timp să pierd să ascult, mai ales că unii consilieri au început şi campania electorală. Deci strategul de Maskulik şi cu Butka au demarat deja, au furat startul, şi au devenit campioni din partea UDMR-ului. Oamenii aceştia s-au autointitulat candidaţi, dar eu sunt convins că UDMR-ul va găsi oameni serioşi, UDMR-ul are oameni valoroşi, oameni cu prestaţie. Ca să fii primar în municipiul Satu Mare, care înseamnă 60% români, ca să fii manager city trebuie să ştii să vorbeşti limba română, dacă nu să şi scrii“, a adăugat edilul.

Răspunsul celor vizaţi
Cei trei consilieri UDMR vizaţi de primarul Dorel Coica în cadrul conferinţei de presă de ieri au arătat că nu vor răspunde “”atacului tradiţional de duminică împotriva consilierilor locali exact în Duminica Floriilor”. “Din acest motiv, noi nu vom da răspunsuri pentru atacuri personale, dar luni vom da replică punctuală şi vom adresa distinsului primar câteva alte întrebări incomode”, se arată într-un comunicat de presă semnat de consilierii Nits Janos, Maskulik Csaba şi Butka Gergely.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts