Sute de maşini abandonate pe străzile Sătmaruluiabandonate

Poliţia Locală a identificat pe străzile municipiului Satu Mare, în special în cartiere, sute de maşini abandonate. După epuizarea procedurilor de somare a proprietarilor, peste 70% dintre maşini au fost ridicate de către proprietari, iar circa 30% dintre maşini au fost ridicate şi trimise la fier vechi de către angajaţii Primăriei Satu Mare. Odată cu amenajarea parcărilor în cartierele Micro 17, Carpaţi I şi II se vor identifica toate maşinile abandonate, urmând să fie eliminate definitiv din peisajul stradal.

Sute de maşini identificate anul trecut
Nu mai puţin de 203 autovehicule au fost identificate ca fiind abandonate de Poliţia Locală în cursul anului trecut. După ce proprietarii acestora au fost somaţi de către poliţiştii locali, 180 au fost ridicate chiar de către proprietari pentru a nu le pierde definitiv. „În conformitate cu Legea 421 /2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate, în această perioadă (anul 2014, n.red.) s-au efectuat următoarele activităţi: au fost identificate şi luate în evidenţă 203 autovehicule abandonate, ale căror proprietari au fost somaţi să le îndepărteze de pe domeniul public în termenul legal. A fost verificat termenul acordat pentru intrarea în legalitate, constatând că 180 au fost ridicate de către proprietari. În urma dispoziţiilor emise de către Primar, 10 vehicule abandonate au fost expertizate, ridicate şi depozitate prin intermediul Administraţiei Domeniului Public. Celelalte 13 autovehicule sunt în curs de clarificare a datelor privind proprietarul lor”, se arată într-un raport al Poliţiei Locale Satu Mare.

Alte zeci de maşini identificate în acest an
Directorul Poliţiei Locale Satu Mare, Ioan Precup, a precizat că în acest an au fost luate în vizor nu mai puţin de 40 de maşini abandonate. Dacă acestea nu vor fi ridicate de către proprietari, urmează să fie valorificate de către administraţia locală. „Periodic, colegii noştri somează maşinile care sunt abandonate. În prezent sunt 40 de maşini care sunt în faza de somaţie şi aşteaptă procedura de ridicare, iar dacă nu se vor conforma proprietarii, procedăm la sesizarea primăriei, iar prin dispoziţia primarului se va ridica maşina. În prima fază se somează maşina, iar dacă în termen de zece zile maşinile nu sunt ridicate, se verifică, se trimite la proprietar somaţia cu confirmare de primire, iar dacă nu se identifică proprietarul procedura este mai simplă. Odată ridicate, maşinile pot fi revendicate în termen de 15 zile, iar dacă nu vin, atunci maşina poate fi trecută în proprietatea primăriei şi poate fi valorificată”, a spus Ioan Precup.

Abandonul se plăteşte scump
Potrivit legii, un vehicul fără stăpân nu are plăcuţa de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, iar un vehicul abandonat este cel al cărui proprietar este cunoscut. În momentul identificării autoturismului abandonat sau fără stăpân se întocmeşte de către inspector un proces verbal de constatare, iar proprietarul maşinii are între cinci şi zece zile la dispoziţie să îşi revendice vehiculul. Şeful Serviciului de Ordine Publică, Sergiu Blaga, ne-a mărturisit că cei care se trezesc să îşi revendice maşinile ajung să plătească chiar şi 2.000 de lei, plus alte impozite şi taxe pentru recuperarea lor, valoare ce poate depăşi uneori preţul maşinii. “Proprietarii au timp câteva zile să le revendice, caz în care trebuie să achite o amendă plus alte taxe şi impozite, respectiv taxele de expertizare, ridicare şi depozitare”, ne-a mărturisit Sergiu Blaga.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts