Un nou cetăţean de onoare al Careiuluinemeti

Consiliul Local Carei și Primăria Municipiului Carei organizează vineri ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Carei doctorului Nemeti Janos, arheolog și muzeograf (cercetător principal I). Manifestarea va avea loc de la ora 17.00, la Sala de evenimente Victoria din Carei. Hotărârea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare doctorului Nemeti Janos a fost adoptată în şedinţa Consiliului Local Carei din luna februarie a acestui an.

O activitate ştiinţifică bogată
Nemeti Janos s-a născut în 22 noiembrie 1939 în satul Sânmiclăuş. În anul 1967 a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj Napoca. A lucrat ca cercetător la Muzeul din Baia Mare (1963-1965), iar în perioada 1965-1977 a ocupat funcţia de director al Muzeului Orăşenesc Carei. În această calitate, a organizat numeroase expoziţii ale unor colecţii vizând Careiul. A activat în continuare ca director adjunct al Şcolii generale din Carei (1977-1978), iar apoi ca profesor al acestei şcoli (1988-1990). Pe baza lucrării “Sfârşitul epocii timpurii a fierului şi formarea celei de-a doua epoci a fierului în nord-vestul României” a obţinut titlul de doctor în 1978. Începând din 1990 a devenit cercetător în cadrul Institutului de Tracologie din Bucureşti şi istoric al Muzeului Carei. Nemeti Janos s-a pensionat în aprilie 2003. De-a lungul carierei sale, dr. Nemeti Janos a publicat numeroase studii şi lucrări istorice.

Cetăţenii de onoare ai Careiului
Nemeti Janos este cel de-al şaptelea cetăţean de onoare al municipiului Carei. Celebrul violonist, dirijor și profesor universitar Ştefan Ruha Istvan a fost declarat cetăţean de onoare al Careiului în anul 1997. În 2011, titlul de cetăţean de onoare i-a fost înmânat arhiepiscopului Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Chira, cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea venerabilei vârste de 90 de ani. Tot în cursul anului 2011, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Carei a fost decernat directorului Filarmonicii Dinu Lipatti, celebrul violonist Rudolf Fatyol, şi episcopului evanghelic Mozes Arpad. În iunie 2013, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul, a devenit cetăţean de onoare al Careiului. În acelaşi an, municipiul Carei a mai câştigat un cetăţean de onoare în persoana cunoscutului oenolog dr. Csavossy Gyorgy. În toamna anului trecut, titlul de cetăţean de onoare i-a fost acordat post-mortem profesorului Peter Karacsony, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la debutul fenomenului artistic muzical Castelanii.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts