Un sondaj dezamăgitorNu sunt, cu certitudine, mulţi cetăţenii români care au aflat că, în 2013, în ţara noastră a fost înfiinţat Institutul Naţional pentru Cercetarea şi Formarea Culturală, aflat în subordinea Ministerului Culturii. Sunt însă şi mai puţini cei ce încă nu ştiu că institutul a lansat recent lucrarea „Barometrul Cultural 2014”. Este vorba despre un sondaj care oferă informaţii despre dinamica valorilor şi practicilor din societatea românească din prezent şi despre modul în care populaţia se raportează la sectorul cultural. Pentru ediţia din 2014 a Barometrului, volumul eşantionului a fost de 1260 de persoane, cu o eroare maximă tolerată de plus/minus 2,8%, la un nivel de încredere de 95% .

Înainte de a prezenta câteva detalii ale cercetării, considerăm necesar să ne referim la ceea ce poate reprezenta concluzia, întru totul dezamăgitoare. Astfel, 24% dintre români consideră cultura ca nefiind de prea mare importanţă, aproape 63% nu merg niciodată la teatru, iar 40% dintre repondenţi nu sunt deloc interesaţi de cultură.

Iată, totuşi, câteva amănunte: opt din zece români habar nu au ce este o bibliotecă, 43% vizitează muzee o dată pe an, 80,6% nu merg deloc la filarmonică şi nu cunosc specificul activităţii acestei instituţii de cultură decât într-o foarte mică măsură sau superficial. „Barometrul de Consum Cultural 2014” mai arată că 62,8% nu merg la cinema; 71% nu fac sport; 31,3 % nu se plimbă prin parcuri; 46,7% nu pleacă deloc în excursii.

Cel mai răspândit „bun cultural” este televizorul, urmat de telefonul mobil şi de radio. 89% dintre repondenţi se uită zilnic la televizor, iar 58% dintre ei vizionează filmele transmise, indiferent de tematica şi calitatea artistică a acestora. În ceea ce priveşte petrecerea timpului liber, 75% dintre repondenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani participă în mod activ la sărbători şi evenimente locale iar până în jur de 35 de ani fecventează discotecile şi cluburile.

Ar fi totuşi greşit să considerăm că poporul român este „acultural” prin structură. Dar este prea sărac şi se loveşte încă prea des de un zid de nepăsare din partea autorităţilor, inclusiv şi din acest punct de vedere. Ca dovadă elocventă, sunt foarte multe cifre în Barometrul la care ne-am referit dar lipseşte una esenţială, care are legătură cu toate celelalte: bugetul culturii naţionale, conform spuselor ministrului Culturii, este de numai 0,08%.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts