Vama Petea, poartă de intrare în ţară pentru maşini furatepetea

Nu trece o singură lună fără ca Poliţia de frontieră să descopere un cetăţean român sau unul moldovean care încearcă să introducă în ţară o maşină furată dintr-o altă ţară a Uniunii Europene. Numai în acest an au fost depistate trei asemenea autoturisme în Vama Petea: un Nissan Navara, un Fiat Croma şi un BMW X5. Capturile de acest gen au fost numeroase şi anul trecut. Poliţiştii de frontieră suspectează că o parte dintre şoferii aflaţi la volanul maşinilor declarate furate sunt mână-n mână cu proprietarii acestora. Aceştia le dau proprietarilor o anumită sumă de bani, preiau maşinile şi pornesc cu ele spre România. Ulterior, proprietarii le declară furate pentru a încasa asigurarea. Se pare că unii proprietari nu mai au răbdare ca complicii lor să ajungă în ţară înainte de a declara maşina furată. În alte cazuri este vorba de maşini furate în Occident vândute apoi amatorilor de chilipiruri, care sunt prinşi când vor să le introducă în ţară.

Trei maşini furate depistate în trei luni
Poliţiştii de frontieră din Negreşti Oaş au depistat recent un autoturism marca Nissan Navara, care a fost declarat ca fiind furat din Franţa, în luna februarie 2015. Astfel, duminica trecută, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control în trafic, pe DN 19, la ieşirea din localitatea Certeze, un autoturism marca Nissan Navara, cu numărul de înmatriculare specific Franţei. Maşina era condusă de cetăţeanul român Ionel S., în vârstă de 33 de ani, domiciliat pe raza judeţului Satu Mare, care la solicitarea poliţiştilor de frontieră a declarat că nu are documentele autoturismului la el, deoarece sunt în Franţa. S-a constatat că autoritățile franceze au declarat autoturismul ca fiind furat în luna februarie 2015. Sătmăreanul a precizat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul face obiectul unei infracţiuni. Mașina, în valoare de 15.000 de euro, a fost indisponibilizată, iar conducătorul auto este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.

Poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Petea au depistat la sfârşitul lunii trecute un autoturism marca Fiat Croma, în valoare de 20.000 de lei care era semnalat ca fiind furat din Italia. Pe sensul de intrare în ţară s-a prezentat un cetăţean din Republica Moldova care conducea un autoturism marca Fiat Croma, cu număr de înmatriculare specific Bulgariei. Polițiștii de frontieră au constatat că autoturismul figura ca fiind furat din Italia încă din anul 2013. Conducătorul auto, Alexandru P. în vârstă de 27 de ani, a declarat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este semnalat furat.

La începutul lunii trecute, tot la Petea a fost depistat la intrarea în țară un autoturism marca BMW X5, în valoare de 22.000 de euro, care era semnalat ca fiind furat din Bulgaria. Autoturismul, la volanul căruia se afla un tânăr sătmărean, figura ca fiind furat din Bulgaria, alerta fiind introdusă de autoritățile bulgare din luna decembrie 2014.

Şir de capturi în 2014
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea au depistat în aprilie 2014 un autoturism marca Audi A3, în valoare de 44.500 lei, care figura ca fiind furat din Franţa. La controlul efectuat asupra autoturismului, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că seria de şasiu a acestuia prezintă urme de modificare. În urma verificărilor în bazele de date, a rezultat faptul că maşina este declarată ca fiind furată din Franţa din luna martie 2014. Conducătorul maşinii a declarat faptul că a cumpărat autoturismul de la o altă persoană şi nu avea cunoştinţă despre faptul că acesta este furat.

În mai 2014, poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat la intrarea în ţară o autoutilitară Mercedes Benz Sprinter care figura ca fiind furată din Italia. La Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pentru a intra în România Grigore C., în vârstă de 48 de ani, din judeţul Iaşi. Bărbatul conducea un autotractor marca DAF, cu remorcă, ambele înmatriculate în Maramureş. Cu ocazia formalităţilor pentru intrare în ţară, la controlul de frontieră s-a constatat că ieşeanul transporta o autoutilitară marca Mercedes Benz Sprinter 312. După verificări, poliţiştii de frontieră au aflat că aceasta figurează ca fiind furată din Italia din martie 2014. Şoferul a declarat că nu are cunoştință despre faptul că autoutilitara ar fi furată, el doar a luat vehiculul dintr-o localitate din Italia şi trebuia să o transporte până în municipiul Suceava.

Poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Petea au descoperit în luna iunie a anului trecut două autoturisme, unul care figura ca fiind furat din Marea Britanie, celălalt fiind căutat de către autorităţile din Germania ca probă într-o procedură penală. Este vorba de un autoturism marca Mitsubishi, care figura în bazele de date Interpol ca fiind furat din Marea Britanie, din anul 2010. În al doilea caz era vorba de un autoturism marca Toyota Avensis, despre care poliţiştii de frontieră au constatat că figura în bazele de date ca fiind căutat de către autorităţile din Germania ca probă într-un dosar penal.

În luna iulie a anului trecut, poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat la intrarea în ţară o autoutilitară marca Volkswagen care figura ca furată din Belgia. Şoferul a declarat că nu are cunoştinţă despre faptul că autoutilitara ar fi furată şi că el a cumpărat-o dintr-un parc auto din Austria. Autoutilitara, în valoare de aproximativ 15.300 lei, a fost indisponibilizată la sediul SPF Petea până la finalizarea cercetărilor, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire la furt.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts