Zbateri liberale fără şansăNu este deloc ieşită din comun ambiţia liberalilor de a forma o nouă majoritate parlamentară şi de a ajunge la guvernare. Rămâne însă de trecut în revistă mijloacele prin care încearcă să realizeze acest obiectiv. Iar, din păcate, acestora nu li se cuvin aplauze necondiţionate. Nu ne referim în acest sens doar la strădania evidentă de hărţuire care vizează Senatul, unde actuala majoritate este mai fragilă şi mai uşor de depăşit numeric . Calculele demonstrează că o apropiere a liberalilor de parlamentarii UNPR ar fi cea mai la îndemână soluţie. Numai că dragostea cu sila este lipsită de şanse şi în politică.

Acum şi în perspectivă, o negociere cu Gabriel Oprea, liderul UNPR, pare imposibilă, chiar dacă prim-vicepreşedintele liberal Ludovic Orban s-a fălit că-i va lua acestuia parlamentarii la bucată. Senatorii UNPR i-au transmis, în replică, faptul că nu sunt interesaţi să se înscrie în PNL şi susţin Guvernul Ponta. Iar unul dintre ei a afirmat textual că niciunul dintre colegii săi nu doreşte să facă tuşă sau pe ospătarul în PNL.

În plus, jignirile aduse recent de Ludovic Orban lui Gabriel Oprea, anume că “liderul UNPR reprezintă definiţia imoralităţii în politica românească”, anulează orice posibilitate de negociere între cele două formaţiuni politice pentru formarea unei eventuale majorităţi parlamentare.

Pe de altă parte, este cât se poate de limpede că, pentru a forma propriul Executiv, PNL are nevoie şi de UDMR, cel puţin în 2016, după parlamentare. Dar până atunci liberalii trebuie să facă curăţenie în propriul lor partid, excluzându-i pe parlamentarii cu probleme penale. Şi, totodată, să ceară viitorilor parteneri de alianţă, inclusiv UDMR-ului, să-şi primenească rândurile. Fără să uite că de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Kelemen Hunor a fost huiduit de conaţionalii săi pe motiv de Laszlo Borbely, împotriva căruia a fost respinsă cererea de urmărire penală solicitată de DNA.

Zbătându-se acum să formeze o nouă majoritate parlamentară pentru a accede la guvernare, PNL nu face decât să-şi demonstreze limitele şi lipsa de înţelepciune politică.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts