Băsescu, gură spartă de mahalaNu ştiu dacă domnul Traian Băsescu are, la ora actuală, un sfătuitor cinstit şi inteligent. Pe de altă parte, nu ştiu dacă, avîndu-l, l-ar asculta. Dar sfătuitorul cu pricina ar trebui să-i spună apăsat că i-ar prinde bine să facă, măcar pentru şase luni, sau un an, un pas înapoi. Să se abţină. Să accepte o ieşire din scenă elegantă. Să nu dea mereu impresia că, dacă nu iese la bătaie, se plictiseşte. Să nu se tot justifice, să nu se tot răfuiască, băţos, cu ”urmaşii”, cu instituţiile, cu mapamondul. Să facă o cură de tăcere. Domnul Băsescu se plânge că prea încearcă mulţi să-i compromită mandatul prezidenţial şi că e dator să şi-l apere. Dar dacă spectacolul pe care ni-l oferă e singura lui strategie de apărare şi atac, atunci, nu va mai avea nevoie de detractori. Îşi va torpila mandatul singur. Invers, dacă ar tăcea, am putea regăsi cu toţii, la un moment dat, calmul de a judeca ”epoca Băsescu” sine ira et studio: cu relele, dar şi cu bunele ei. Deocamdată, calmul e suspendat, iar vinovat este, în primul rînd, fostul preşedinte. Aşa cum a demonstrat-o din nou, de curând, în noua emisiune televizată care a dat impresia unei adunături de mardeiaşi care îşi dau la gioale printre acareturile unui grajd. 

Înglodat în mocirlă, Băsescu îşi pierduse substanţa vorbirii şi coerenţa şi capacitatea de convingere, strămutând centrul atenţiei pe gargara platitudinilor partenerilor care au invocat nume de personalităţi onorabile (de-alde Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici, Cornea, Pleşu etc), însă fără prea mari eforturi de cuminţenie intelectuală (deşi s-ar fi cerut în context), dar afişând limpede cum le “clocoteşte” în vine “misiunea”.

Cine şi cum realizează în ţara asta un mecanism funcţional de durată care, întemeiat pe o perspectivă clară şi real benefică social, cu adevărat revoluţionar, ca planurile de ţară să nu rămână uitate între pauzele publicitare de la tv? Să nu rămânem pasivi în faţa faptului că lumea se schimbă radical în jurul nostru, nu subjugaţi meciurilor lumii cu Băsescu şi ale lui Băsescu cu lumea.

Ioan Raţiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts