Bateriile ruseşti S-300 pentru Iran, un mesaj cu ţinte multipleRusia nu a livrat încă bateriile sol-aer de tip S-300 Iranului, însă anunţul Moscovei constituie, potrivit unor analişti, un mesaj cu mai multe implicaţii – comerciale şi politice – adresat atât Teheranului, cât şi Occidentului, comentează AFP în pagina electronică. Anularea luni de către Kremlin a interdicţiei de a livra Iranului sisteme de tip S-300 – echivalentul sistemului american PATRIOT, capabil să doboare avioane şi să intercepteze rachete – a provocat o adevărată deflagraţie, într-un context geopolitic şi strategic deosebit de tensionat. Într-o regiune devastată de crize – Siria, Irak, Yemen -, în care Teheranul este implicat, într-un moment în care negocierile internaţionale cu privire la dosarul nuclear iranian intră în faza finală, acest anunţ ridică semne de întrebare şi provoacă critici.

Israelul şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de o măsură care “va creşte agresivitatea Iranului (…) şi submina securitatea în Orientul Mijlociu”. Statele Unite au denunţat, la rândul lor, o decizie “neconstructivă” din partea Moscovei. “Să anunţi sfârşitul interdicţiei livrării este una, să livrezi este alta”, minimalizează specialistul în probleme geopolitice internaţionale François Heisbourg. Relaţiile ruso-iraniene sunt “complicate”, nu este vorba despre “două ţări care să aibă în mod natural şi spontan încredere una în cealaltă”, a subliniat el.

Rusia nu a prezentat nici o dată de livrare şi a subliniat că sunt necesare cel puţin şase luni ca sistemele să fie fabricate. Dosarul bateriilor sol-aer de tip S-300 afectează relaţiile ruso-iraniene din 2010, când Moscova a interzis livrarea, aplicând o rezoluţie ONU care sancţionează Teheranul pentru programul său nuclear. Furios, Iranul cerea patru miliarde de dolari despăgubiri pentru acest contract semnat în 2007, în valoare de 800 de milioane de dolari. “Această poveste a (sistemelor de tip) S-300 aduce într-un fel cu cea a (bastimente de proiecţie şi comandament, BPC) Mistral”, compară François Heisbourg, referindu-se la navele franceze de război de tip Mistral vândute Moscovei, a căror livrare a fost oprită de către Paris din cauza războiului din Ucraina. “Este un subiect fierbinte, iar ruşii caută o ieşire”, este de părere cercetătorul, consilier al Fundaţiei pentru Cercetare Strategică (FRS).

Totodată anunţul îi permite Rusiei – care a construit deja unica centrală nucleară iraniană, la Bushehr, şi negociază construirea unor noi reactoare – să se poziţioneze în ipoteza unei viitoare deschideri a pieţei iraniene, în cazul în care se va ajunge la un acord final asupra programului nuclear.

Ioan Raţiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts