Bisericile ortodoxe şi greco-catolice, neîncăpătoare de FloriiFLORII-1

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, sau Floriile, a fost sărbătorită ieri în toate bisericile ortodoxe şi greco-catolice din municipiul şi din judeţul Satu Mare, mii de credincioşi aflându-se, duminică dimineaţa, la slujbele care au avut loc în cinstea acestui eveniment religios. Conform tradiţiei, fiecare credincios a primit câte o crenguţă de salcie sfinţită pentru a le păzi casele şi familiile de boli şi suferinţe.

Cele mai aglomerate lăcaşe de cult au fost cele ortodoxe din municipiul Satu Mare. Cu mic, cu mare, lumea a ascultat cu mare atenţie predica, a cântat, s-a rugat cu evlavie pentru iertarea de păcate, pentru sănătatea celor apropiaţi. La Sfânta Liturghie de la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, oficiată de un sobor format din patru preoţi, avându-l în frunte pe părintele Cristian Boloş, a participat şi prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, şi consilierul local Adrian Albu. Potrivit rânduielilor bisericeşti, după cuvântul de învăţătură, au fost sfinţite tradiţionalele crenguţe de salcie, care au fost duse la casele lor de fiecare credincios sătmărean. La fel de plină de credincioşi a fost şi biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena de la Cap Pod Golescu. De asemenea, bisericile ortodoxe s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi veniţi la slujbă în toate localităţile din judeţul Satu Mare.
Ultima duminică dinaintea Paştilor a fost sărbătorită cu credinţă şi smerenie şi de greco-catolicii din judeţul Satu Mare, astfel că sute de credincioşi au venit ieri la biserici pentru a marca, la fel ca şi credincioşii ortodocşi, Duminica Floriilor.
Sărbătoarea Floriilor reprezintă ultima intrare în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Săptămâna Mare, moment în care a fost întâmpinat cu ramuri de curmal, măslin şi flori. Creştinii ortodocşi şi greco- catolici încep din această zi pregătirile pascale.

Raluca Jofi

FLORII-2

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts