Cei şase cetăţeni francezi urmăreau atacuri teroriste în Româniasri

Acţiunile pe care Serviciul Român de Informaţii (SRI) le-a desfăşurat împotriva a şase cetăţeni francezi care lucrau în România, mai exact în Satu Mare, consideraţi o ameninţare la adresa securităţii naţionale, au avut ca scop prevenirea comiterii unor atacuri teroriste în România, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, pentru Euronews.

Termenul de zece zile acordat de un tribunal român, pe 31 martie, celor şase francezi să părăsească teritoriul ţării a expirat. Decizia a fost luată în urma unei investigaţii lansate în 2013 de către SRI, precizează postul paneuropean. Grupul, care avea o afacere de exportare a cărnii din Satul Mare în Franţa, este suspectat că are legături cu reţelele teroriste Statu Islamic (SI) şi Al-Qaida. “Toate acţiunile desfăşurate de către Serviciul Român de Informaţii au avut loc în contextul mai larg al prevenirii anumitor acţiuni, precum comiterea unor atacuri teroriste în România”, a declarat Sorin Sava joi, în exclusivitate, pentru Euronews.

“Concret, membrii grupării, afiliaţi unor ideologii radicale promovate de către grupările teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida, se aflau în contact cu susţinători ai cauzelor acestor organizaţii şi au efectuat activităţi de propagandă extremistă islamică (de natură jihadistă) pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat SRI citat de post. Este vorba despre “radicalizare, recrutare ideologică (şi) recrutare în vederea pregătirii religioase/militare în zone de conflict afectate de fenomenul terorist”, precizează SRI.

Potrivit procurorilor, Hassib El Mahdali era primul pe lista suspecţilor, fiind bănuit de acţiuni subversive împotriva statului român. Hassib El Mahdali este acuzat că ar fi postat materiale religioase din diverse surse pe pagina sa de Facebook. Avocaţi de la firma de procesare a cărnii de pui au făcut apel împotriva hotărârii tribunalului român.
Grupul de cetăţeni străini deţinea la Satu Mare firma Sunmeat, înființată în 2013 de marocanul Samir El Mahdali și de un alt francez de origine arabă, Abderahman Anani, la care lucrau mai mulți cetățeni străini, de religie islamică. Din câte se pare, aceştia aveau o hală închiriată în zona halelor deţinute de firma Sammills, unde se procesa carnea destinată comunităților musulmane din Franța. Administratorul societăţii era Hassib El Mahdali.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts