Clienţi la fel de numeroşi, vânzări mai slabepregatiri

La fel ca în fiecare an, nebunia pregătirilor pentru sărbătorile pascale a început încă din joia dinaintea Paştelui. Supermarketurile şi magazinele au fost pline de clienţi, care roiau de la un raion la altul. Însă sătmărenii au fost foarte cumpătaţi, au analizat atent preţurile şi ofertele, cheltuind mai puţini bani decât în anii precedenţi. Carnea, produsele din carne, pasca, ouăle, cozonacii şi prăjiturile sunt cele mai solicitate în această perioadă. La rândul lor, majoritatea supermarketurilor şi magazinelor s-au pregătit cu oferte speciale de Paşte.

Preţuri bune la carne
Raionul de carne este unul dintre cele mai căutate în această perioadă. La magazinul Unicarm de la “Casa Albă” carnea de porc era cea mai căutată. De aici se putea cumpăra costiţă pentru umplut, la 16.5 lei/kg, cotlet fără os – 18,69 lei/kg, fleică de porc – 13,49 lei/kg, pulpă de porc fără os şi ceafă fără os, ambele la 17,49 lei/kg, sau muşchiuleţ de porc – 23,49 lei/kg.

Solicitate de clienţi erau şi produsele din carne printre care jambon cu slănină, la 16,99 lei/kg, jambon fără slănină – 20,49 lei/kg, şunculiţă ţărănească – 22,09 lei/kg, şuncă de casă – 24,39 lei/kg, cârnaţi de porc afumat – 22,99 lei/kg sau pulpă fiartă şi afumată – 19,99 lei/kg.

Angajaţii de la raionul de carne au mai precizat că destul de bine trec şi specialităţile din carne precum rulada mexicană, având preţul de 21,99 lei/kg, rulada cu ciuperci şi caşcaval sau cea cu mazăre, ambele la 27,99 lei/kg, dar şi pieptul de pui rulat, la 31,99 lei/kg, şunca turist – 4,59 lei bucata, sau specialităţile de legume şi cele cu ciuperci şi caşcaval – 19,99 lei/kg. Tot de la raionul de carne sătmărenii puteau cumpăra carcasă de miel, la preţul de 24,99 lei/kg. În condiţiile în care în piaţă preţul mieilor este de 12 lei/kg viu, iar după sacrificare se pierde circa jumătate din greutatea iniţială, se poate spune că preţurile sunt comparabile.

Promoţii la ouă
Foarte căutate în preajma sărbătorile pascale în magazine sunt ouăle. Acestea sunt folosite atât ca ingrediente în diferitele mâncăruri gătite, dar şi fierte şi vopsite. Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor, magazinul Unicarm se prezintă cu o serie de promoţii, astfel că preţul unui ou nu depăşeşte 40 de bani bucata.

Vânzoleală era şi la raionul destinat alimentelor precum uleiul, care putea fi cumpărat la preţul de 4,89 lei/litru, zahărul – 2,59 lei/kg, aflat la promoţie, sau făina la preţul de 8,15 lei/ 4 kg. Sătmărenii se mai arătau interesaţi şi de produsele de lapte, folosite pentru prăjituri.

Ofertă generoasă la cozonaci, pască, şi prăjituri
De asemenea, oferta era foarte generoasă la produsele de panificaţie. De aici sătmărenii îşi pot cumpăra pască de 600 de grame, la preţul de 5,69 lei/bucată, pască la 300 de grame – 3,29 lei/bucată, dar şi cozonaci cu diferite ingrediente – 6,99 lei/bucată, cozonac feliat – 4,49 lei/bucată sau Baigli, la 250 de grame – la preţul de 2,99 lei/bucată.

Gospodinele care nu au timp să-şi gătească prăjituri de Paşte, le pot achiziţiona tot de la Unicarm. O caserolă de prăjituri asortate costă circa 15 lei.

Vânzările se lasă aşteptate
În ceea ce priveşte volumul vânzărilor, comercianţii nu se plâng, dar spun că sunt cu ceva mai mici faţă de anii trecuţi. “Vânzările sunt destul de bune, însă dacă facem o comparaţie cu anii precedenţi, sunt cu ceva mai slabe. Clienţii vin în valuri, însă cumpără în cantităţi mai mici. Ne putem aştepta ca, începând de mâine (nr – azi), vânzările să crească şi mai mult”, ne-a declarat unul dintre angajaţii raionului de carne de la Unicarm. Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi în celelalte supermarketuri şi magazine din Sătmar. Acestea erau pline de clienţi, dar vânzările erau mai slabe decât în anii precedenţi. Vânzările nu au mers mai bine nici în pieţe.

Pe de altă parte, potenţialii cumpărători spun că pregătirile pentru masa de Paşte le fac în funcţie de disponibilităţile financiare pe care le au. “Mi-aş dori eu mai multe, însă trebuie să mă rezum la câţi bani am. Prefer să cumpăr tot ceea ce am nevoie dar în cantităţi mai mici. Altfel risc să arunc la gunoi o mare parte din mâncarea pregătită de sărbători, aşa cum s-a întâmplat şi anii trecuţi”, ne-a declarat o sătmăreancă.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts