More


  Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” îşi poartă cu cinste numele!

  - Advertisement -

  28 aprilie, ora 12. Tot Colegiul Economic este în fierbere. Peste 200 persoane, alături de invitaţi însemnaţi ai judeţului, precum subprefectul Altfater Tamas, preşedintele CJ, Adrian Ştef, Felician Pop, Robert Laszlo, alături de Claudiu Mondici, insp. şc. gen., Ioan Viman, dir. CCD, Ioan Pop, dir. Col. Naţ. „M. Eminescu”, Doina Muntean, insp. şcolar şi, desigur, d-na Liliana Dragoş, cadru universitar din Cluj-Napoca, nepoata lui Gheorghe Dragoş.

  Toţi aceştia au participat efectiv, cu trup şi suflet, la un act de cultură lăudabil, adică dezvelirea reuşitului bust al lui Gheorghe Dragoş. În cuvântul său, d-na Liliana Dragoş a dat un citat din Oscar Wilde: „Adevărul pur şi simplu este rareori pur şi niciodată simplu”, adevăr care aici, la Satu Mare, s-a înfăptuit, fiind, cum spunea Felician Pop, la instalarea plăcii comemorative, în 2013. Iată că azi datorită implicării Consiliului Judeţean şi a instituţiei ce se ocupă de creaţie şi conservare a valorilor culturale, asistăm la un ceremonial de dezvelire a unei lucrări de excepţie, realizată de un „sătmărean braşovean” ce-l reprezintă pe un valoros „braşovean sătmărean”. Ce coincidenţă plăcută. Sculptorul Radu Ciobanu s-a întrecut pe sine însuşi şi-i mulţumim pentru tot ceea ce face!

  Un cuvânt frumos a fost adresat de subprefectul Altfater Tamaş, încântat să participe la un astfel de eveniment, aici, la şcoala pe care a absolvit-o în 1998, profilul comerţ-merceologie, şcoală căreia îi poartă profund respect! Acelaşi respect îl are faţă de Gh. Dragoş, faţă de lucrarea lui Radu Ciobanu şi amplasamentul pe care îl admirăm.

  Minunate cuvinte, calde, de suflet au fost rostite de preşedintele Adrian Ştef, vorbind de patronul spiritual, simbol al administraţiei faţă de un intelectual braşovean venit la noi în 1923 să pună bazele învăţământului comercial, deşi atunci avea doar 25 de ani. A fost un priceput dascăl, vizionar, cu raţiuni privind viitorul învăţământului. Azi devine nemuritor chipul lui Gh. Dragoş în bronzul ce va dăinui. Admiră abnegaţia d-nei Liliana Dragoş, iniţiatoarea prestării valorii ştiinţifice a unchiului său. D-na Liliana Dragoş îşi dă perfect seama că în viaţa Colegiului Economic „Gh. Dragoş” se petrec evenimente importante, repunându-se în circulaţie valorile trecutului. Aduce mulţumiri celor implicaţi în realizarea actului de cultură, când visul a devenit realitate: „Nici anii mulţi, nici părul alb, nici averea, nici rudele, nici slujbele înalte nu fac pe cineva mare. Mare este omul învăţat…” Aceste lucruri au fost subliniate de Felician Pop, încât ne dăm seama că speranţa n-a murit şi că aici, ardelenii ştiu să cinstească pe cei valoroşi, cum a fost Gh. Dragoş, economist de excepţie cu preocupări multiple. Acum Sătmarul l-a luat pentru totdeauna în memoria sa!

  Ioan Viman, doctor de istorie, este încântat pentru tot ce se întâmplă acum, iar bustul realizat de Radu Ciobanu reprezintă neuitarea şi nemurirea unui om de valoare, cum este Gh. Dragoş! De fapt, după 1918 a înfiinţat primul liceu comercial pe acest teritoriu în limba română. Apoi, Gh. Dragoş s-a afirmat, prin muncă şi promovare, în învăţământul economic universitar din Cluj! Ioan Viman îi felicită pe cei care s-au implicat efectiv în realizarea acestei lucrări şi-l îmbrăţişează pe autorul Radu Ciobanu.

  Desigur, un moment deosebit, înainte de depuneri de coroane, preotul Sandu Sabău, împreună cu preotul Radu Şerban, venit tocmai din Săcele (Braşov) – locul de naştere şi de rugăciune a lui Gh. Dragoş, au ţinut o slujbă de sfinţire a monumentului, fiind părtaşi la acest minunat act de cultură, alături de directoarea Colegiului economic, d-na Monica Măgureanu, o minunată organizatoare, ce a condus cu dibăcie toată festivitatea ce marchează o zi importantă în viaţa judeţului Satu Mare. Ce înseamnă să fii conducător de unitate şcolară şi să ştii ce vrei printr-o astfel de ceremonie, deloc simplă! Felicitări dnă Monica Măgureanu! Noi, NV TV şi Gazeta de Nord Vest nu putem fi decât părtaşi la actele de cultură şi apreciem strădaniile celor ce le săvârşesc!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img