De ce avem nevoie de un brand al judeţuluiAutorităţile judeţene ne tot vorbesc despre necesitatea creării unui brand sau al unor branduri ale judeţului. Mulţi se întreabă de ce este nevoie de o identitate vizuală a judeţului? La o astfel de întrebare se poate răspunde, cel mai bine, cu o altă întrebare. De ce ar veni un turist sau un investitor la Satu Mare? Şi altfel decât din pură întâmplare, bineînţeles?! Tocmai de aceea cred că brandul, totuşi, contează.

Conştient sau nu, oamenii îşi bazează deciziile cu privire la locul unde se stabilesc, la locaţia de vacanţă precum şi la zona unde investesc, în funcţie de imaginea acesteia. Cu cât această imagine este mai puternică şi mai cunoscută cu atât cresc şi şansele cetăţii, respectiv ale oamenilor cetăţii de a prospera.

Acest amestec de substanţă şi sentimente, de fapte şi impresii, de adevăr şi imaginaţie care este brandul, contribuie semnificativ la poziţia unui spaţiu în caruselul globalizării. Într-o primă instanţă poate conta preţul cât mai mic al forţei de muncă şi existenţa unei minime infrastructuri dar, în timp, acestea nu sunt suficiente şi duc, inevitabil, la o altă relocare a respectivei investiţii.

Procesul de realizare a unui brand de judeţ, recognoscibil, nu este unul facil, dimpotrivă. Cu toate acestea cred că este un risc care merită a fi asumat. Din punctul meu de vedere, într-o abordare generalistă, aş miza pe latura culturală a judeţului. De obicei un brand se leagă de un obiectiv istoric sau arhitectonic, o personalitate sau, de ce nu, de o activitate economică specifică, tradiţională sau nu.

În concluzie, cred faptul că dezvoltând calităţile şi specificul judeţului şi participând nu din postura de spectatori pasivi la creşterea ei, vom aduce şi adevăraţii investitori şi turişti, nu doar “tunari”.

 Ioan Raţiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts