Documentar despre sătmăreanul vânzător de evrei difuzat la Satu Marefilm

În 1900 se năștea la Satu Mare Henry Jakober, unul dintre cele mai controversate personaje ale anilor ’60, cel care a început împreună cu reprezentanții securității, tranzacționarea vizelor de ieșire din țară pentru cetățenii români de origine evreiască și ceva mai târziu pentru sași. Mai multe informații despre Henry Jakober s-au putut afla abia anul trecut, în 2014, odată cu desecretizarea de către CNSAS a dosarului Dunărea. Din documentele securității, aflăm că Jakober, din banii primiți de la rudele celor care voiau să emigreze, procura pentru statul român utilaje sau diverse produse, inclusiv animale “a căror export era prohibit”.

Cum s-a ajuns aici și contextul în care evreii din România au decis să emigreze, puteți afla din filmul documentar “Aliyah DaDa” ce va fi proiectat în prezența regizoarei joi, 16 aprilie, de la ora 18.30 la Centrul Cultural “G. M. Zamfirescu” (în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, Bd. Transilvania nr. 3). Intrarea este liberă.

“Aliyah DaDa” este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.
Filmul începe în 1882, când o comunitate mică din Moinești decide să plece spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

“Aliyah DaDa” a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar “Astra” de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public.
Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts