Drumul Crucii a trecut şi prin Sătmarcruce

Sute de sătmăreni au avut ieri parte de un adevărat şoc urmărind teatrul stradal intitulat generic „Drumul Crucii”, o reprezentaţie simbolică a răstignirii lui Hristos, prezentat de un grup de 70 de actori amatori din toată ţara. Reprezentaţia a avut o puternică încărcătură emoţională, astfel că mulţi din cei care au urmărit scena au şi plâns.

Reprezentaţie fidelă cu evangheliile
Practic, sătmărenilor li s-a oferit posibilitatea să urmărească patimile lui Hristos din momentul în care a fost judecat până în momentul în care a fost răstignit, într-un mod cât se poate de convingător. Iisus Hristos a fost lovit cu pumnii şi cu picioarele, îmbrâncit şi rostogolit, bătut cu biciul, scuipat, umplut de sânge, iar la final crucificat.

Procesiunea a pornit de pe platoul din Piața 25 Octombrie, de unde mulțimea s-a îndreptat spre Pasajul „Corneliu Coposu”, a înconjurat parcul din Centrul Vechi, după care s-a oprit în fața Magazinului „Someșul”, pe pasajul pietonal. Drama jucată pe străzile Sătmarului a culminat cu momentul răstignirii, ce a avut loc pe Pasajul Pietonal „Corneliu Coposu”. Scena prezentată a fost cât se poate de fidelă cu relatările din cele patru evanghelii, iar personajele, Iisus, Pilat din Pont, Barnabas, Maria – mama lui Iisus, mironosiţele, soldații romani, au fost îmbrăcaţi în haine adecvate perioadei în care s-a petrecut acţiunea. Actorul care a jucat rolul lui Iisus a apărut îmbrăcat într-o cămașă de pânză, cu părul încâlcit, purtând pe spate o cruce din lemn, iar pe cap o coroană de spini.

Procesiunea, care a durat o oră şi jumătate, s-a încheiat cu răstignirea lui Iisus și cu o rugăciune, rostită în cor de către cei prezenți.

Proiect naţional
„Drumul Crucii”, un teatru stradal în care sunt implicați 70 de actori amatori, este un proiect inițiat de artistul ceramist din Maramureș, Daniel Leș, prin care acesta își propune să amintească evenimentele care s-au petrecut cu două milenii în urmă, în ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce. „În 2015 aniversăm 10 ani de la prima reprezentație a Drumului Crucii în Săptămâna Patimilor. În preajma Sărbătorilor de Paşti eram la Bucureşti la o expoziţie de ceramică. Cu cât se apropiau sărbătorile, se accelera ritmul alergării cumpărătorilor. M-am oprit o clipă şi gândul care mi-a venit a fost dacă asta e tot ce facem noi când vin Paştele. Cum am reacţiona dacă L-am vedea pe Iisus Hristos purtându-şi crucea chiar pe străzile noastre? Am fi oare atunci dispuşi să ne oprim câteva clipe, să medităm la esenţa Sărbătorilor Pascale? Cum ar fi posibil să aducem în realitate această istorie, pe care cu toţii o cunoaştem, dar care în ultima vreme este tot mai diluată? Am fost provocat atunci să fac tot ce pot, pentru ca această aducere aminte să renască în zilele noastre, în memoria omului modern”, a spus iniţiatorul acestui demers, Daniel Leș.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts