Economia judeţului se pune pe picioareeconomie

Dinamica situaţiei societăţilor de pe raza judeţului Satu Mare arată că economia judeţului se stabilizează. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în primele două luni ale anului 2015 a crescut numărul firmelor nou-înfiinţate şi a scăzut numărul celor radiate sau cu activitate suspendată. Numărul total al societăţilor înregistrate în judeţ a crescut, de asemenea, cu circa 7,3%.

Firmele falimentare, în scădere
În primele două luni ale acestui an se poate constata o scădere semnificativă a firmelor aflate în pragul falimentului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, în lunile ianuarie şi februarie, în judeţ au fost înregistrate 84 de firme care şi-au suspendat activitatea, cu 7,69% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când în această situaţie s-au aflat 91 de firme.

Şi la radieri se înregistrează o uşoară scădere. Dacă în primele două luni ale anului trecut au fost radiate 217 firme, în aceeaşi perioadă a anului 2015 numărul acestora a scăzut la 209, adică cu 3,69% mai puţin. O uşoară creştere a fost înregistrată doar la firmele dizolvate, de la 41 în primele două luni ale anului 2014, la 42 în aceeaşi perioadă a anului în curs.

A crescut numărul total al firmelor
Tot în perioada analizată se poate constata o creştere atât a numărului de firme recent înfiinţate cât şi a numărului total al celor aflate în activitate. Astfel că în primele două luni ale anului 2015 au fost înmatriculate 293 de societăţi, cu 2,81% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când numărul celor recent înfiinţate a fost de doar 285.

Cum era şi normal, a crescut şi numărul societăţilor active la nivelul judeţului. Dacă la finele lunii februarie a anului trecut în judeţ erau înregistrate 16.061 societăţi (6.815 persoane fizice autorizate şi 9.246 persoane juridice), la finele lunii februarie a acestui an numărul societăţilor active a crescut cu 7,27%, ajungând la 17.228 din care 7.604 persoane fizice autorizate şi 9.624 persoane juridice.

Corelat cu datele oferite de Direcţia Judeţeană de Statisică, potrivit cărora în ultima perioadă a crescut atât cifra de afaceri la nivel judeţean cât şi a exporturilor, comparativ cu importurile, se poate spune că economia sătmăreană dă serioase semene de dezvoltare.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts