Expoziţie de ouă încondeiate la Muzeul de Artăoua

O inedită expoziţie de ouă încondeiate a avut ieri vernisajul la Muzeul de Artă. Maria și fiica acesteia, Georgiana Buhalo, au venit din Bucovina pentru a le dezvălui sătmărenilor câte ceva din tainele încondeierii ouălor, o artă moștenită din generație în generație în comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava. „Încondeiem ouă de prepeliță, gâscă, rață, ouă de găină dar avem și câteva ouă de struț. Este o muncă migăloasă, dar în același timp plăcută”, spune Maria Buhalo.

Expoziția are ca scop păstrarea şi popularizarea în rândul publicului a meşteşugurilor tradiţionale cu specific pascal, încercându-se, totodată, şi cunoaşterea semnificaţiilor mai profunde înglobate în tehnica şi simbolistica acestora. Încondeierea sau scrierea ouălor are darul de a pătrunde în atmosfera sacră a sărbătorilor pascale așteptate de întreaga creştinătate. De fapt, este vorba despre o expoziție cu vânzare. Prețurile acestor bijuterii încondeiate sunt accesibile pentru toate buzunarele, variind între 5 și 18 lei.

Maria și Georgiana Buhalo vor fi oaspeții Sătmarului și săptămâna viitoare, când elevii (și nu numai) aflați în „Săptămâna Altfel” sunt așteptați să deslușească tainele încondeierii ouălor, în stil bucovinean, în atelierul ce va fi amenajat la Muzeul de Artă din centrul municipiului reședință de județ.
Bogdan Tulbure

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts