Invadaţi de ţigările Jin Ling şi NZjin-ling

Un studiu realizat în urmă cu două luni de Compania de cercetare Novel Research a scos la iveală că piaţa neagră din nord-vestul ţării este dominată în proporţie de peste 80% de mărcile ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate exclusiv pieţei negre. Pe piaţa neagră din judeţul Satu Mare, supremaţia este deţinută de ţigările Jin Ling, produse în fostul spaţiu sovietic. De circa un an, în judeţul nostru au început să-şi facă loc ţigările NZ, produse în Bielorusia. Ţigările de marcă aduse din Ucraina constituie numai 11,2% din piaţa neagră. După o relativă stagnare din cauza conflictului dintre Ucraina şi Rusia, contrabanda cu ţigări a început să crească din nou ca dimensiune. În regiunea de nord-vest, contrabanda reprezintă 20,3% din consumul total de ţigări.

Ţigările “cheap whites” domină piaţa
Comerţul ilegal cu ţigări acoperă 19,2% din consumul de ţigări la nivel naţional, potrivit studiului realizat de Compania de cercetare Novel Research în luna ianuarie a acestui an. Contrabanda a crescut faţă de ultima parte a anului precedent, când reprezenta 15,4% din consumul de ţigări la nivel naţional. În privinţa provenienţei, mai mult de jumătate din ţigările de contrabandă, adică 51,3% sunt aşa-numitele “cheap whites”, adică mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Principalele mărci de acest fel sunt: Jin Ling, Ashima şi Marble. Ţigările aduse din Republica Moldova reprezintă 20,8% din piaţa neagră, cele din Ucraina 19,8%, cele din Serbia 2,5%, cele din magazinele duty-free 1,2%. Pe piaţa neagră din România se comercializează peste 1.400 de feluri diferite de pachete de ţigări.

Războiul a diminuat contrabanda
În regiunea de nord-vest a ţării, care cuprinde judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, comerţul ilegal cu ţigări depăşeşte media naţională, reprezentând 20,3% din consumul total de ţigări. Această pondere a scăzut după izbucnirea conflictelor din Ucraina, ajungând la un minim de 11,8% în luna septembrie a anului trecut. De atunci a început din nou să crească, ajungând la 16,9% în noiembrie 2014, respectiv la 20,3% în ianuarie 2015, potrivit studiului publicat de Novel Research.

Studiind mărcile şi timbrele de pe pachetele de ţigări care circulă în regiunea de nord-vest, deci inclusiv în judeţul Satu Mare, experţii Novel Research au constatat că ţigările cheap-whites domină piaţa neagră, deţinând o cotă de 82%, în timp ce ţigările aduse din Ucraina reprezintă 11,2% din piaţa neagră. La nivelul judeţului Satu Mare, principala marcă cheap-whites este Jin Ling. De circa un an de zile, pe piaţa neagră din judeţul nostru a început să câştige teren o nouă marcă de acest gen. Este vorba de ţigările NZ, care ar fi produse în Bielorusia. Marca este destinată strict contrabandei în spaţiul UE, la fel ca şi Jin Ling, neputând fi găsită în reţeaua de comerţ din Ucraina. Pe fondul devalorizării accelerate a grivnei ucrainene, preţul unui asemenea pachet de ţigări este în prezent de circa 2 lei. Interesant este faptul că ţigările marca Viceroy au dispărut subit de pe piaţa neagră sătmăreană de mai bine de o jumătate de an.

Contrabanda s-a mutat în nord-est
Studiul realizat de Novel Research a dezvăluit o mutare a contrabandei dinspre zona de nord-vest a ţării în zona de nord-est. Aici, contrabandiştii acţionează atât pe frontiera cu Ucraina cât şi pe cea cu Republica Moldova. Fenomenul contrabandei a scăpat de sub controlul autorităţilor, comerţul ilegal cu ţigări reprezentând 41,2% din consumul total. Cu alte cuvinte, aproape tot a doua ţigară fumată în nord-estul ţării este de contrabandă. În privinţa provenienţei în această zonă a ţării, ce cuprinde judeţele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, 45,9% din ţigările ce ajung pe piaţa neagră sunt aduse din Ucraina, iar 39,2% din Republica Moldova. Doar 8,4% din piaţa neagră le revine ţigărilor cheap-whites.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts