Maestrul Fatyol respinge colaborarea cu Securitateafatyol

Directorul Filarmonicii “Dinu Lipatti” Satu Mare, Rudolf Fatyol, a fost considerat colaborator cu fosta Securitate de CNSAS în baza unei note explicative date în privinţa plecării în străinătate a vărului său, Ştefan Ruha jr., fiul maestrului sătmărean Ştefan Ruha. Rudolf Fatyol a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, dosarul întocmit de CNSAS în care, cu excepţia documentului mai sus menţionat, toate celelalte file reprezintă raportări făcute la Securitate de terţe persoane cu privire la activitatea sa.

Alba-neagra în Justiţie
Încă de la începutul întâlnirii cu presa, Rudolf Fatyol a precizat că dosarul întocmit de CNSAS face referire la anii 1981-1984, perioadă în care nu avea de a face cu Filarmonica sătmăreană. “Precizez din capul locului că nu am făcut niciodată niciun rău niciunui coleg de-al meu”, a dorit să precizeze Fatyol.

Directorul Filarmonicii a mai arătat că dosarul său la CNSAS a fost elaborat în urma unui denunţ anonim făcut de un sătmărean la Evenimentul Zilei în 2010. “În 6 ianuarie 2010 primesc o scrisoare din partea CNSAS în care mi se spune că voi fi verificat la cererea Evenimentului Zilei în baza unui denunţ anonim, fiindu-mi solicitate diferite documente. În data de 1 februarie a aceluiaşi an am răspuns scrisorii celor de la CNSAS, trimiţând totodată documentele solicitate, ştiind că nu am colaborat deloc cu fosta Securitate”, a afirmat Fatyol.

În anul 2011 a fost declarat colaborator al Securității, dar Fatyol a atacat în instanță hotărârea. “Eu am aflat din presa locală că sunt colaborator al fostei Securităţi, deoarece eu nu am primit nimic oficial acasă în acest sens”, a mai spus Fatyol, care a mai adăugat că a avut parte în acea perioadă de un adevărat linşaj mediatic iniţiat de fostul ziarist Mihai Bledea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca soluţionarea dosarului să fie făcută de Tribunalul Bucureşti. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins decizia CNSAS ca fiind nefondată. Însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de CNSAS şi, prin decizia nr. 1.483 dată pe 31 martie, a decis că Fatyol a fost colaborator al fostei Securităţi.

Notă explicativă din 1983
Directorul Filarmonicii sătmărene a prezentat dosarul întocmit de CNSAS la adresa sa şi a afirmat că singurul document care apare scris şi semnat de el este o notă explicativă cu privire la fuga vărului său, Ştefan Ruha jr., în Elveţia. “Eu sunt nepot al celebrului violonist Ştefan Ruha. În anul 1981 am aflat că vărul meu, Ştefan Ruha jr., a fugit în Elveţia. În anul 1983, fiind student, am fost solicitat să dau o explicaţie cu privire la acest aspect. La vremea respectivă am dat o notă explicativă prin care am precizat faptul că unchiul meu nu a avut nicio legătură cu această fugă. A fost singurul document scris şi semnat de mine pentru fosta Securitate. Nu vreau să dovedesc nimic. Am conştiinţa împăcată că nu am fost colaborator al fostei Securităţi. Tot ceea ce am realizat eu, am făcut-o prin propriile mele puteri, fără astfel de ajutoare”, a mai precizat Fatyol.

Directorul Filarmonicii a mai precizat că restul filelor din dosar reprezentă raportări făcute de către terţe persoane la Securitate despre activitatea sa. “O parte dintre aceste raportări au fost făcute de o parte dintre colegii mei de la Filarmonică, dintre care unii sunt şi acum activi. Sunt de 25 de ani directorul Filarmonicii şi cunosc scrisul majorităţii colegilor mei. Nu vreau însă să fac nimic faţă de aceştia, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în Săptămâna Mare”, a mai spus Fatyol.

Acesta a mai adăugat că cei care colaborau cu fosta Securitate au primit paşapoarte când îşi doreau, în timp ce el a primit acest paşaport abia în anul 1984.

Directorul Filarmonicii sătmărene a mai spus că se va consulta cu avocatul său pentru a vedea care sunt paşii ce trebuie urmaţi. “O să hotărâm împreună dacă vom apela la CEDO”, a mai spus Fatyol.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts