Majoritatea producătorilor de lapte dispar de pe piaţăcota

Deşi au fost avertizaţi în ultimii ani că sunt obligaţi să se asocieze dacă vor să supravieţuiască, miile de mici producători de lapte din judeţ nu au ţinut cont de semnalele autorităţilor şi ale asociaţiilor de profil. Aşa că, de la 1 aprilie, odată cu eliminarea cotei de lapte, măsură ce îi proteja, aceştia sunt acum în bătaia puştii. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare susţin că circa 80% din totalul producătorilor de lapte din judeţul Satu Mare riscă să dispară. Din păcate, nu vor avea viaţă uşoară nici marii producători sătmăreni, în condiţiile în care fermierii polonezi vor arunca în aer preţurile la lapte în următoarea perioadă.

De la 1 aprilie începe dezastrul
Cotele de lapte sunt limite impuse fiecărui mare producător pentru a evita concurența neloială și posibilitatea de a monopoliza piața. Numai că acestea sunt deja încălcate, producătorii vest-europeni preferând plata unor amenzi din profitul obținut în statele est-europene. Iar începând din 1 aprilie, odată cu eliminarea cotelor de lapte, nimic nu îi va mai opri pe aceşti producători. “Începând cu 1 aprilie, cea mai mare modificare care îi afectează pe cei care sunt crescători de animale, şi mă refer la micii crescători de bovine, care au maxim cinci animale, este eliminarea cotelor de lapte. Era un ajutor care se dădea la nivelul de 92 de lei pe tona de lapte. Micii producători de lapte crud nu îşi vor mai putea vinde laptele crud decât dacă vor face parte din aceste organizaţii”, a declarat directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş.

Avertismente rămase fără ecou
Deşi de ani de zile autorităţile au încercat să îi avertizeze pe micii producători de lapte că riscă falimentul dacă nu se asociază, mesajele au rămas fără niciun ecou. Chiar şi formele de ajutor oferite de stat pentru a stimula fermierii să se asocieze nu au dat rezultate. “De aceste asociaţii de producători discutăm de aproximativ doi ani de zile. De când sunt eu la APIA cu ocazia fiecărei întâlniri le spuneam producătorilor că acesta este viitorul şi că acesta este singurul lucru care ar putea să îi ajute la un moment dat să îşi vândă acest lapte. Anul trecut, tot printr-o măsură APIA, se vindeau tancuri de răcire către producătorii de lapte. Aceste tancuri se dădeau gratuit, aveau mici condiţii de îndeplinit. Respectiv, fermierii care aveau până în cinci animale se asociau pentru a primi aceste tancuri de răcire. Aş vrea să vă spun că, cu toate informările pe care le-am făcut cu aceşti fermieri, în Satu Mare nu avem niciun astfel de tanc adus, pentru că nu au avut capacitatea să se organizeze în asemenea asociaţii”, a spus directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş.

Peste 2.000 de fermieri vor falimenta
Directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş, susţine că peste 80% din producătorii de lapte din judeţ vor dispărea în următoarea perioadă. Mai exact, din cei 2.700 de producători de lapte din judeţul Satu Mare circa 2.200 de producători vor dispărea în următoarea perioadă. “Circa 80 la sută dintre fermieri vor fi afectaţi de aceste noi prevederi. Fermele mari autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar nu vor fi afectate de aceste noi prevederi, iar acestea sunt cam 20% din totalul producătorilor”, a conchis Gabriel Leş.

Polonezii dau lovitura de graţie
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de lapte SamusLact, Daniel Frei, susţine că nici marii producători de lapte din judeţ nu vor avea o viaţă uşoară. Şi asta pentru că fermierii polonezi se pregătesc să intre pe piaţa din România cu preţuri de dumping. Mai exact, dacă litrul de lapte se vinde acum cu aproximativ 1,40 – 1,50 lei, fermierii polonezi vor să vândă litrul de lapte cu 80%. Ceea ce înseamnă faliment curat pentru toţi producătorii din Satu Mare. “Eliminarea cotei începând cu 1 aprilie 2015 afectează fiecare fermier. Va creşte producţia de lapte atât în România cât şi în toată Europa. Având în vedere situaţia politică din Ucraina foarte mult lapte produs în Polonia şi care se îndrepta către Rusia va veni spre România într-o oarecare măsură. Ei trebuie să îşi vândă laptele şi vor căuta piaţă de desfacere. Ca să vă dau un exemplu, România nu produce nici măcar 10% din producţia de lapte a Poloniei. Dacă noi producem maxim un milion de tone de lapte în România, în Polonia se vorbeşte despre 10 milioane de tone pe an”, a spus Daniel Frei.

Fermierii români, ”obligați” să crească vaci de carne
Viitorul zootehniei românești este în domeniul cărnii și nu al laptelui, spun fermierii implicați în domeniu. Odată cu dispariția, la nivel european, a așa numitelor ”cote de lapte”, piața locală va fi practic inundată de lapte din Vest, în special din Polonia. În aceste condiții, marii fermieri din România se gândesc la reconversia sectorului zootehnic spre producția de carne.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts