O statistică încurajatoarePuterea de cumpărare a românilor a crescut în ultima perioadă, conform unei statistici oficiale recente. Majorarea salariului minim pe economie în iulie 2014 şi în ianuarie 2015 este principalul factor care a determinat creşterea veniturilor cu 6,5% în ultimul an, avans neerodat de creşterea preţurilor, întrucât rata anuală a inflaţiei a fost de numai 0,4%.

Câştigul salarial mediu a fost de 1.731 lei, în creştere cu 105 lei faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Adică, potrivit Institutului Naţional de Statistică, s-a înregistrat un avans de 16,5%. În fapt, creşterea reală a salariului net a fost în intervalul februarie 2014- februarie 2015 de 6,1%, întrucât media scumpirilor a fost de 0,4%.

După cum se ştie, în mod concret, în iulie 2014 salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 850 de lei, iar în ianuarie 2015 de la 900 lei la 975 de ei. Iar majorarea veniturilor nu a avut loc doar în cazul celor cu salarii minime. Aproape trei sferturi din firmele din România au majorat salariile pentru toţi salariaţii, pentru a nu tensiona relaţiile de muncă.

Se poate, aşadar, concluziona că, în pofida criticilor tendenţioase de care are parte, Guvernul Ponta şi-a onorat promisiunea de a remedia în mod vizibil consecinţele tăierilor salariale dramatice concepute de tandemul de tristă amintire Băsescu- Boc.

Statistica încurajatoare de mai sus nu are menirea să susţină că nu este în continuare loc de mai bine în multe domenii ce ţin nemijlocit de costul traiului minim. Este astfel un paradox, constatat din nou în preajma sărbătorilor pascale, faptul că România importă mai mult decât exportă produse alimentare precum legume, fructe, ouă, brânză sau slănină. Din acest motiv, producătorii din România mai au mult de luptat până să recucerească piaţa românească, sens în care se cuvine ajutaţi prin măsuri eficiente. Cele câteva recorduri înregistrate în 2014 la exportul de grâu, porumb, ţigări de foi, orz şi seminţe de floarea soarelui provoacă iluzia că sectorul agricol de la noi dă semne de însănătoşire. Este absurd să vorbim despre un reviriment în domeniu câtă vreme în hipermarketuri legumele de import sunt mai ieftine şi mai arătoase, astfel că românii le preferă înaintea celor autohtone. Pentru o ţară agrară ca România, această realitate ruşinoasă nu are deocamdată legătură cu sloganul “lucrului bine făcut”.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts