More

    “Pentru moment”

    Într-un interviu recent publicat de Agerpres şi dedicat contextului geopolitic complicat de la graniţa de est a ţării noastre, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat: „Nu excludem demonstraţii şi provocări din partea Rusiei”.

    În interviu, directorul SRI a subliniat că actuala criză din Ucraina nu reprezintă o ameninţare iminentă dar a ţinut să precizeze că aprecierea este „pentru moment”. De aceea, a explicat că autorităţile române sunt preocupate în mod deosebit de escaladarea tensiunilor din zona Mării Negre şi în mod concret de posibilitatea revenirii Rusiei la Gurile Dunării. Sunt de asemenea posibile încălcări ale spaţiului aerian naţional sau acţiuni de spionaj. Directorul SRI, Eduard Hellvig a mai subliniat că actuala criză din Ucraina afectează interesele strategice ale României în regiune, spre exemplu securizarea frontierelor UE şi NATO, europenizarea Republicii Moldova, situaţia românilor din Ucraina, democratizarea extinsă a Mării Negre şi asigurarea securităţii energetice.

    Este foarte important de menţionat că interviul publicat de Agerpres a apărut, deloc întâmplător, în ziua prezenţei la Bucureşti a generalului american Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). În contextul vizitei sale, acesta s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Apărării Mircea Duşa, fiind apoi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. În cadrul convorbirilor avute, generalul Breedlove a declarat că NATO va anunţa „foarte curând” o decizie privind poziţionarea de echipamente militare grele ale Alianţei pe teritoriul României. Decizia se înscrie într-un context mai larg în cadrul căruia NATO va organiza o forţă de reacţie rapidă şi şase centre de comandă în Europa de Est – din care unul în România – pentru a consolida abilitatea Alianţei de a răspunde promt unor ameninţări militare ruse. Avem totodată o nouă confirmare că România joacă un rol important în strategia regională a NATO. De asemenea, oficialii americani depun eforturi pentru a asigura firmelor americane o prezenţă mai semnificativă în ţara noastră, în principal în sectorul energetic, pentru a diminua influenţa Rusiei.
    România are acum şansa ancorării sale definitive în spaţiul valorilor democratice occidentale. Iar criza din Ucraina este încă o dovadă că o altă cale reprezintă o dovadă de totală lipsă de înţelepciune.

     

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE