Pericolul din spatele pastilelor de slăbitpastile

Pentru majoritatea femeilor silueta este un lucru extrem de important. În dorinţa de a se menţine cât mai suple majoritatea sunt dispuse să facă sacrificii. Fie renunţă la unele alimente, fie mănâncă mai rar, fie fac mai multă mişcare, fie apelează la diverse pastile de slăbit. Din păcate, unele femei transformă dorinţa de a avea o siluetă de invidiat într-o adevărată obsesie şi de aici nu rezultă decât lucruri negative. Au constatat-o pe propria lor piele numeroase sătmărence, care au ajuns la Urgenţe cu tulburări cardio-vasculare şi stări de agitaţie din cauza pastilelor pentru slăbit. Problema acestor pastile a revenit în actualitate după ce, în urmă cu o săptămână, o tânără englezoaică, de numai 21 de ani, a murit după ce a luat 8 pastile de slăbit, acumulând în organism o doză letală a unui medicament toxic, cumpărat de pe internet. Fata pur şi simplu a ars din interior, au dezvăluit medicii englezi.

La Urgenţe din cauza pastilelor de slăbit
Internetul abundă de diverse soluţii aşa-zis magice pentru slăbit. E suficientă o simplă căutare pe Google. Sute de magazine on-line încearcă să profite de dorinţa femeilor de a fi cât mai suple. Sunt oferite spre vânzare mii de produse “cu efect garantat”, de la diverse ceaiuri, până la prafuri şi pastile.

Prafurile şi pilulele de slăbit procurate de pe internet pot fi folosite doar după consultarea unui medic specialist. Unele pastile grăbesc tranzitul intestinal, altele stimulează arderile, dar şi unele, şi altele, pot avea efecte adverse în organism. Înlocuirea unei mese cu batoane de slăbit, prafuri sau cocktailuri are, în timp, consecinţe negative, avertizează medicii.

Efectele negative ale acestor “produse minune” au fost constatate de numeroase sătmărence, care au ajuns din cauza lor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Întrucât majoritatea lor conţin şi cantităţi reduse de amfetamină, sătmărencele au ajuns la UPU prezentând tulburări cardio-vasculare şi stări de agitaţie. Din fericire, până în prezent nu s-a înregistrat niciun eveniment tragic. “Este periculos să consumi astfel de pastile. Dacă totuşi se decid să le folosească, le recomand sătmărencelor să consulte înainte un medic specialist. În caz contrar, riscă efectiv să-şi distrugă sănătatea”, ne-a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, Paula Mare.

Moda a provocat epidemii de anorexie
Obsesia femeilor pentru slăbire se datorează modei. “De când există, femeile au luptat să fie mai frumoase şi să atragă bărbaţii. Moda evoluează continuu. Dacă mai demult femeile erau grase, cu forme voluptoase, începând din anii ‘60-’70, acestea încearcă să tot slăbească. E o modă fără nicio logică, modă care a dus la adevărate epidemii de anorexie. În Satu Mare am tratat vreo 16 cazuri de acest gen. Este vorba de un tip special de depresie, identificată în ultimii 15 ani”, ne-a declarat academicianul Virgil Enătescu.

Comercianţii au speculat imediat această obsesie a femeilor, fabricând tot felul de pastile, cu efect mai mult sau mai puţin real. “Comerţul a încercat să exploateze această modă a slăbitului. Au început să fabrice tot felul de pastile. În perioada Primului Război Mondial, pentru a nu se îngrăşa, femeile se autoinfestau înghiţind proglote de tenie. În continuare, au găsit tot felul de chimicale care să le taie pofta de mâncare. Mai naturală era metoda înghiţirii unor alge uscate care, în contact cu apa, se umflau în stomac şi dădeau senzaţia de saţietate. Unele medicamente de slăbit au efect, iar altele nu. Slăbitul cu ajutorul plantelor poate fi şi el toxic”, a adăugat academicianul Virgil Enătescu.

Prin tratamentele agresive pentru slăbit unele femei ajung să-şi distrugă chiar şi sănătatea psihică. “Foarte multe persoane care au făcut eforturi de slăbire au dezvoltat psihoze depresive sau psihoze cu accente paranoide. Astfel, pe lângă tratamentele pentru dobândirea greutăţii normale, au avut nevoie şi de tratament psihiatric”, ne-a declarat Enătescu. În opinia academicianului sătmărean, cel mai bun regim de slăbire este cel cu cinci mese pe zi. Se consumă cantităţi mici, alimentele fiind selectate cu atenţie, după conţinutul lor de calorii.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts