Şase persoane au ars de vii pe malul Someşuluihamza

O dramă fără margini s-a consumat tocmai în Vinerea Mare, în jurul orei 01.00, pe malul Someşului. Şase persoane au ars de vii într-o locuinţă improvizăm după ce scântei de la o sobă din apropiere au provocat incendiul. Din cauza faptului că autorităţile au fost sesizate târziu, pompierii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva. Nicolae Hamza – capul familiei – a scăpat doar cu câteva arsuri minore. Acesta a declarat că a încercat să îi salveze pe membrii familiei sale, reuşind să o scape cu viaţă doar pe soţie.

Ce spun poliţiştii şi pompierii
Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare au precizat, printr-un comunicat de presă, că vineri, în jurul orei 01.00, poliţiştii au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 despre faptul că la o locuinţă improvizată situată pe raza municipiului Satu Mare a izbucnit un incendiu. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă poliţiştii şi pompierii, iar după stingerea incendiului s-a constatat că în interiorul locuinţei se aflau şase persoane carbonizate.

Echipa operativă a fost condusă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, fiind efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti s-a stabilit identitatea persoanelor decedate, fiind vorba despre trei adulţi cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani şi trei minori cu vârste cuprinse între unu şi opt ani.

Cauza incendiului: o sobă improvizată
Cauza probabilă a incendiului ar fi fost jar sau scânteie, căzute pe materialele combustibile (textile) aflate în imediata apropiere a unui mijloc de încălzire improvizat. “Urmează a se efectua necropsia în vederea stabilirii cu exactitate a cauzei decesului, până în prezent nefiind identificate suspiciuni de omor. La finalizarea cercetărilor în cauză se va da soluţie procedurală prin unitatea de parchet”, se arată în sursa citată.

O femeie şi un bărbat au scăpat cu viaţă
O femeie, care suferea arsuri de gradul doi în zona feţei şi a membrului superior drept, după acordarea primului ajutor medical, a fost transportată de urgenţă la Unitatea de Primiri Urgenţe din Satu Mare. De asemenea, soţul femeii a scăpat doar cu câteva arsuri minore. “O femeie, în vârstă de 37 de ani, se află în momentul de faţă la Secţia de chirurgie plastică, suferind arsuri pe 25% din suprafaţa corpului, de gradul II la nivelul feţei, la nivelul antebraţului şi partea anterioară a gâtului. Nu sunt de o gravitate deosebită şi va rămâne în secţia noastră până la vindecarea plăgilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Constantin Demian.

Reacţie imediată a prefectului Avram
Ca de fiecare dată, prefectul Eugeniu Avram a răspuns imediat apelului de urgenţă, prezentându-se la faţa locului pentru a sprijini eforturile serviciilor de urgenţă. “Din păcate, este vorba despre o locuinţă improvizată, în care dormeau opt persoane, dintre care, o spun cu mare durere în suflet, şase sunt decedaţi. O persoană cu arsuri mai grave şi o alta cu arsuri mai uşoare au reuşit să se salveze. Din păcate, când s-a ajuns la faţa locului era deja foarte târziu. Vom vedea care sunt cauzele. Sunt procurori aici, este poliţia, iar pompierii au lichidat incendiul de cum au ajuns aici, dar au fost sesizaţi prea târziu, din păcate”, a spus prefectul Avram.

drama01

Mărturie din infern
Nicolae Hamza – capul familiei – a povestit cum au decurs orele dinaintea producerii fatidicului eveniment. Totuşi, acesta s-a pierdut în detalii, făcând confuzii între ore, dar şi între fapte. Cel mai probabil atât din cauza şocului, dar şi a alcoolului consumat în cantităţi mari. “Ieri m-am întâlnit cu fratele meu, care a venit din Vetiş, cu nepoata sa de nouă ani şi a băut cu nepotul meu. Am băut toată ziua. Până pe la vreo 03.00. Iar eu, fata mea şi soţia am dormit. Focul a pornit de la lumânări, aproape trei a fost ora. Aşa m-am trezit că deja ceva arde. Nu am mai putut face nimic ca să îi ajut. Am fugit afară, după care am zis: hopa, unde este fata mea?! Trebuie să fug înapoi. Nevasta mea a venit după mine cum m-am trezit. Cum am mers înăuntru nevasta deja s-a ars. Nu am mai putut să scot pe niciunul, numai pe nevasta mea”, a povestit Nicolae Hamza.

Bilanţul unei tragedii fără margini
Nicolae Hamza a făcut şi un bilanţ al tragicului eveniment, care i-a luat o întreagă familie de lângă el. “Eu am zis, Doamne, eu trebuie să fiu acolo nu fetiţa mea. Avea doi ani şi zece luni. Şi fratele meu, Villi, care era mai în vârstă decât mine. O fetiţă era de nouă ani – Hamza Carmen şi taică-său, şi nepotul meu Varga Otto cu copilul său Mezei Zoli, dar şi nevasta lui a murit”, a spus, cu lacrimi în ochi, Nicolae Hamza.

drama02

Vecinii, nemiloşi cu Nicolae Hamza
Vecinii lui Nicolae Hamza au fost extrem de duri cu acesta, acuzându-l de rele tratamente aplicate familiei sale. “Au stat chiar într-o casă din vecini, înainte să se mute în cocioaba aia improvizată. Dar au distrus tot. Au ars geamurile, au făcut prăpăd. Pe fata cea mică o punea la cerşit pe dig, desculţă, în plină iarnă. I-a şi spart capul, mai mereu o bătea pe fata cea mică. Mereu veneau la ei tot felul de aurolaci, mereu trăgeau din pungă. Şi ieri seara s-au făcut praf, iar înainte de ora 01.00 au făcut şi scandal. Dar e mare păcat că au murit copilaşii ăia, că ei nu au avut nicio vină”, au spus vecinii, vizibil şocaţi de cele întâmplate.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts