Sătmarul, în colimatorul escrocilor care se dau procurori DIICOTeugen-kovacs

După ce metoda “Accidentul” a devenit arhicunoscută, escrocii au identificat o nouă metodă ingenioasă. De această dată ţintele sunt primarii. Escrocii se dau procurori DIICOT şi abordează diverşi primari cerându-le fie date legate de cardurile proprii, fie liste cu agenţii economici din localitate care deţin aparate PayPoint pentru încărcarea cartelelor telefonice şi plata utilităţilor. Folosind această metodă, escrocii au abordat zeci de primari din întreaga ţară. Unii dintre ei au căzut în plasa falşilor procurori DIICOT, facilitându-le activitatea infracţională. Escrocii au luat în vizor şi judeţul Satu Mare. Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a fost contactat miercuri de un asemenea fals procuror DIICOT. Probabil că nu este singurul primar din judeţul nostru intrat în atenţia escrocilor versaţi.

Primarul Kovacs, căutat de un fals procuror DIICOT
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a fost contactat în cursul zilei de miercuri de un fals procuror DIICOT, care i-a cerut pe un ton imperativ să-i comunice o listă cu agenţii economici din localitate care deţin aparate PayPoint pentru încărcarea cartelelor telefonice. Escrocul l-a contactat prima dată la telefonul fix pe primarul Kovacs, legătura fiindu-i făcută prin secretariat. A revenit cu un nou telefon peste o jumătate de oră, de această dată pe telefonul mobil al edilului şef. Probabil că falsul procuror DIICOT a făcut rost de număr de pe site-ul Prefecturii Satu Mare, unde sunt publicate datele de contact ale tuturor primarilor din judeţul nostru. Edilul şef a contactat Prefectura Satu Mare, cerând lămuriri legate de asemenea solicitări ciudate venite din partea unui procuror. Angajaţii Prefecturii i-au comunicat că este vorba de o cerere extrem de dubioasă. Căutând pe internet, primarul Kovacs a aflat că este ţinta celei mai noi metode folosite de escroci în România. La următorul telefon dat de aşa-zisul procuror DIICOT, primarul Kovacs i-a spus că a luat legătura cu conducerea Poliţiei Carei pentru a fi mai operativi în cadrul anchetei. Când a auzit de Poliţie, escrocul a pus imediat capăt convorbirii.

Zeci de primari ţepuiţi în întreaga ţară
Eugen Kovacs nu este singurul din ţară contactat de falşi procurori DIICOT. Primarii comunelor Scoarţa şi Ţânţăreni din judeţul Gorj au fost contactaţi la sfârşitul anului trecut de o persoană care s-a dat procuror DIICOT şi a solicitat date legate de agenţii economici din localitate care deţin aparate PayPoint pentru încărcarea cartelelor telefonice. Escrocul a fost identificat ulterior de oamenii legii. Sub acelaşi pretext, în cursul anului trecut escrocii au contactat mai mulţi primari din judeţele Constanţa şi Tulcea.

Mai mulţi primari din Vrancea au fost înşelaţi cu o metodă asemănătoare. În urmă cu o lună, 14 primari din judeţul respectiv au fost contactaţi de un fals procuror DIICOT, care sub pretextul unor verificări efectuate într-un dosar de clonare a unor carduri, le-a cerut acestora codurile cardurilor pe care le deţin. Unii dintre ei au dat curs solicitărilor, escrocii efectuând cumpărături online folosind seriile şi codurile PIN ale cardurilor. Cea mai mare ţeapă a luat-o un primar credul, care a rămas fără 7.000 de lei în cont. Escrocherii de acest gen s-au mai înregistrat şi în alte judeţe ale ţării, precum Sălaj, Harghita, Vaslui.

Atenţionare DIICOT
“DIICOT atenţionează că aceasta nu este o manieră de lucru proprie procurorilor şi atrage atenţia primarilor şi administratorilor societăţilor comerciale să nu ofere prin telefon informaţii de genul celor arătate, să verifice la unităţile DIICOT din zonele teritoriale aferente şi să anunţe imediat Poliţia de pe raza teritorială despre astfel de situaţii”, au făcut public reprezentanţii instituţiei.

Anchetatorii lansează un apel pentru întărirea vigilenţei primarilor şi administratorilor de firme care deţin terminale de tip PayPoint (folosite pentru încasare plăţi facturi, rate, încărcare electronică cartele telefonice, transfer de bani), astfel încât să nu devină victime ale persoanelor care, dându-se drept procurori DIICOT, încearcă să obţină informaţii susceptibile a fi folosite pentru fraudarea societăţilor comerciale respective.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts