Simpozion internaţional privind evoluţia didactică din grădiniţe, organizat azi la Satu MareAsociaţia “Părinţi pentru Copii” din Satu Mare, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Satu Mare , Casa Corpului Didactic Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie Satu Mare, Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti, Societatea Educatoarelor Novatoare Sătmărene SENS, organizează azi simpozionul internaţional „Grădiniţa de copii – evoluţie instituţională şi inovaţie didactică”. Evenimentul are loc în cadrul proiectului de Cooperare Transfrontalieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina „Tradiţia învăţării prin joc”, proiect ce urmăreşte promovarea cooperării transfrontaliere în scopul de a dezvolta sistemul de învățământ în România și Ucraina pe baza unei identități culturale și tradiționale comune. “În cadrul simpozionului ne propunem o explorare comparativă a istoriei locale a grădiniţelor din zona transfrontalieră de Nord-Vest din România şi Ucraina, începând cu anii 1800. Urmărind schimbările care au avut loc în plan instituţional, curricular şi al tehnologiei didactice, putem să înţelegem mai bine tipurile de imperative sociale şi politice ce modelează învăţământul preşcolar. Investigaţiile referitoare la evoluţia sistemului educaţional vor constitui surse de informare şi inspiraţie pentru educatoare în găsirea de soluţii care să combine în procesul didactic tehnici didactice consacrate cu unele inovative”, a arătat managerul proiectului, Leontina Ghiţ.

Evenimentul va debuta la ora 10.00 la Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare cu vernisajul expoziţiei de jucării, secolele XIX şi XX intitulată ”Comorile copilăriei”. Vor fi expuse aproximativ o mie de jucării, majoritatea din colecţia asociaţiei Muzeul Jucăriilor Bucureşti. O parte a expoziţiei cuprinde jucării colecţionate de edu-catoare din România şi Ucraina, utilizate preponderent în procesul didactic din grădiniţă. Cu această ocazie vor fi organizate două concursuri de creativitate şi anume Concursul de creaţie de jucării „Orice copil e un Gepetto”, destinat preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar şi Concursul de creaţie literară „Cea mai frumoasă jucărie este jucăria care inspiră o poveste”, destinat elevilor de clasa a III-a şi a IV-a.

Apoi, începând de la ora 11.30, la Sala Multimedia a Inspectoratului Şcolar va avea loc sesiunea de referate şi comunicări „Grădiniţa de copii-evoluţie instituţională şi inovaţie didactică”.
Bogdan Tulbure

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts