Tot a cincea ţigară fumată este de contrabandătigari

Peste 20% din ţigările fumate în nord-vestul ţării sunt de contrabandă, arată un studiu realizat la mijlocul lunii ianuarie de compania Novel Research, făcut public cu ocazia extinderii campaniei împotriva comerţului ilegal cu ţigarete “Aparenţele înşală”, care a avut loc ieri la Sighet. Campania urmărește să arate publicului adevărata față a comerțului ilegal cu țigarete și este inițiată de Euromonitor Business Consulting Services, în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor, cu sprijinul nemijlocit al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighet, al Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș, al Jandarmeriei Maramureș şi al companiei Japan Tobacco International (JTI).

Contrabandiştii profită de săraci
Contrabandiştii se îmbogăţesc pe spinarea clienţilor lor cu venituri modeste. “Vom face cunoscut mesajul campaniei “Aparenţele înşală” şi în regiunile de frontieră din nord și din nord-est. De ce în zonele de graniţă? Pentru că aici, dintotdeauna, traficul ilegal a reprezentat o activitate aproape obişnuită. În țările vecine din nord și din nord-est, care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, prețul unui pachet de țigarete este și de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul infractorilor este imens: la un tir de ţigarete ilegale, se câştigă un milion de euro! Prin mesajul campaniei “Aparențele înșală” urmărim să transmitem publicului, simplu şi clar, faptul că rețelele de contrabandiști, începând cu furnizorii și terminând cu vânzătorii, profită îndeosebi de pe urma celor cu venituri modeste”, a declarat Cristina Vasiloiu, directorul general al Euromonitor Business Consulting Services.

Piaţa neagră se extinde
Piaţa neagră este în continuă expansiune, arată datele unui studiu realizat de Novel Research. “Piața neagră a țigaretelor a crescut în ianuarie 2015 la 19,2%, față de 15,4% în noiembrie anul trecut. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în nord-est, şi anume 10,8 punct procentuale. De altfel, această regiune a fost, în ultimele 12 luni, cea mai vulnerabilă la expansiunea comerţului ilegal, la nivel național. În nord-vest, traficul ilegal a continuat tendinţa de creştere observată în noiembrie 2014. Este interesant de notat că, pe fondul conflictului din Ucraina, există o migrare a fluxului de ţigarete de contrabandă de la punctele de intrare în ţară aflate în regiunea nord-vest, către cele din zona de nord-est”, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research. Potrivit sursei citate, în regiunea de nord-vest a ţării, comerţul ilegal cu ţigări reprezintă 20,3% din piaţă. Cu alte cuvinte, tot a cincea ţigară fumată este de contrabandă. Situaţia este mult mai gravă în regiunea de nord-est a ţării, unde ţigările de contrabandă deţin o cotă de 41,2%.

Contrabandişti tot mai inventivi
Inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighet, chestorul Liviu Bute, a arătat că grupările de contrabandişti sunt foarte bine organizate. “Grupările infracţionale, care au ca principal obiect de activitate contrabanda cu ţigări peste frontiera de stat a României (cu Ucraina), sunt foarte bine organizate, iar zonele de acţiune se modifică permanent, speculând orice metodă pentru a introduce ţigările în ţară şi, nu în ultimul rând, pentru a le scoate din zona de frontieră. Este o luptă continuă a colegilor noştri împotriva contrabandiştilor de ţigări”, a declarat chestorul Bute. Şeful Direcţiei Regionale Vamale Cluj, Călin Vesa, a arătat că contrabandiştii găsesc soluţii tot mai ingenioase şi mai speciale pentru a introduce în ţară ţigări din Ucraina.

Gaură imensă la bugetul de stat
Reprezentantul firmei Japan Tobacco International (JTI), Armand Tănase, a arătat că comerţul ilegal cu ţigarete prejudiciază anual bugetul de stat cu peste 2,7 miliarde euro. Printre măsurile legislative produse de producătorii de ţigări în vederea diminuării contrabandei se numără instituirea unui fond de premiere pentru vameşii, poliţiştii şi poliţiştii de frontieră cu rezultate în domeniu, înăsprirea legislaţiei privind contrabanda şi acordarea unor atribuţii mai clare în domeniul combaterii contrabandei pentru jandarmi şi poliţişti comunitari.

Campanie de informare extinsă
Reprezentantul agenţiei Pastel, Ruxandra Mărdoi, a prezentat campania “Aparenţele înşală”. Campania urmărește să arate publicului adevărata față a comerțului ilegal cu țigarete și este inițiată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro. Pe 12 martie, campania a fost lansată la Timişoara, pentru judeţele din sud-vest și din vest, în parteneriat cu autorităţile locale din judeţul Timiş. Mesajele au fost concepute de Publicis și sunt distribuite de Pastel, în perioada martie-iunie, în 16 judeţe din nord, din nord-est, din vest şi din sud-vest, prin intermediul mai multor canale: presă, panotaj stradal, comunicare directă.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts