Tradiţia codrenească, revitalizată la Soconzeldant

Satul Soconzel a fost transformat ieri, în a treia zi de Paşte, într-o adevărată capitală culturală a codrenilor, aici având loc cea de a şaptea ediţie a unei tradiţii seculare revitalizate, şi anume „Danţu’ la şură”. Sute de codreni, tineri sau vârstnici, dar şi oaspeţii lor, şi-au dat întâlnire în şura unui gospodar din Soconzel. Ceteraşii au întreţinut atmosfera pentru “dănţăuşi”, printre care s-au aflat şi deputatul Octavian Petric, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, sau primarul comunei Socond, Ioan Crasnai.

Manifestare apreciată
Înainte de a ajunge la şură, dănţăuşii s-au întâlnit în curtea casei în care s-a născut şi a crescut etnograful Malvina Madăr Iederan, principalul artizan al organizării acestui eveniment. De aici, alaiul de dansatori, alături de oaspeţii lor, s-a îndreptat spre şura unde urma să fie organizat danţul, unde au fost întâmpinaţi de gazdă cu pălincă şi cozonaci. Apoi s-a intrat în şură unde preotul local a dat binecuvântarea evenimentului.

Autorităţile prezente la eveniment au apreciat faptul că tradiţia este continuată la Soconzel. Astfel, deputatul Octavian Petric a spus că este mândru de codreni, pe care-i reprezintă cu cinste în Parlamentul României. „Mă simt foarte bine la această sărbătoare a Ţării Codrului şi sunt foarte mândru de aceşti oameni pe care-i reprezint cu cinste în Parlament. Îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în organizarea acestui eveniment şi care duc pe mai deprate tradiţiile populare”, a afirmat Octavian Petric.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a lăudat această iniţiativă. „Mă simt ca şi acasă în Ţara Codrului, de unde am şi eu rădăcini. Vin cu drag de fiecare dată la aceste evenimente culturale organizate în Ţara Codrului, mai ales că sunt susţinute şi finanţate de Consiliul Judeţean. Este foarte important să ne păstrăm vii aceste tradiţii astfel că dorim să organizăm şi alte evenimente similare”, a precizat Ştef.

Primarul Ioan Crasnai şi-a exprimat bucuria că cei tineri se implică în organizarea acestui eveniment. „Mă bucură faptul că avem tineri care duc mai departe tradiţiile populare. În acest an dorim să organizăm câte un eveniment cultural în fiecare localitate a comunei Socond”, a mai spus primarul Crasnai. Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), Robert Laszlo, a arătat că prin astfel de evenimente este promovată cultura judeţului, în general, şi a celei din zona Codrului, în special, iar interpreta Carmen Sas a arătat că prin acest eveniment tradiţia a fost revitalizată la Soconzel.

Liber la danţ
După binecuvântarea preotului, s-a trecut la danţ. Taraful tradiţional, compus din cinci membri, a întreţinut cu bine atmosfera cu muzică tradiţională codrenească, astfel că şura a fost umplută de dănţăuşi locali şi oaspeţii lor. Printre aceştia din urmă s-au aflat şi reprezentanţii Ansamblului Folcloric „Cununiţa Năzdrăvană”, dar şi ai Ansamblului „Codrişorul” al Şcolii Gimnaziale Tăşnad, coordonat de profesoara Maria Erdei.

În danţ s-a prins şi deputatul Octavian Petric, care a demonstrat că ştie a dănţui codreneşte, dar şi preşedintele Adrian Ştef sau primarul Ioan Crasnai. De asemenea, dănţăuşii din Soconzel, trecuţi bine de prima tinereţe, au arătat că încă mai ştiu să „bată pe picior”. Sărbătoarea de la Soconzel a ţinut până seara târziu.

Cea de a şaptea ediţie a „Danţului la şură” a fost organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean. “Danțu’ la şură” este o manifestare a comunității, care, pe lângă biserică, a dat naștere unei legături puternice în lumea rurală. Satul Soconzel se numără printre puţinele aşezări ale Zonei Codrului unde se păstrează vii tradiţiile populare, tradiţii care datează de sute de ani ce nu şi-au pierdut din farmec şi originalitate.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts