Trenul, depăşit de microbuzemicrobuz03

Sătmărenii preferă să circule cu microbuzele, călătoriile cu trenul pe cursele intrajudeţene fiind de domeniul trecutului. Fenomenul se poate constata cu uşurinţă în staţiile de microbuze, care sunt pline ochi la orice oră din zi, în timp ce pe peronul Gării din Satu Mare bate vântul.

Călători mulţumiţi de microbuze
Zeci de persoane aşteaptă minut de minut să se îmbarce într-unul din microbuzele care leagă rutier localităţile judeţului Satu Mare. De exemplu, staţia de sub Podul Decebal este plină ochi, mai mereu. Iar sătmărenii sunt mulţumiţi şi de preţuri şi de condiţii. “Sunt foarte mulţumită de preţuri, sincer. Iar de condiţii ce pot să spun?! Iarna avem căldură şi loc pe scaune, iar vara avem, de regulă, aer condiţionat. Sunt mulţumită”, a spus o sătmăreancă. Un alt sătmărean a completat-o: “Sunt foarte, foarte mulţumit. Staţia de autobuze este în centru, iar autobuzele opresc şi în alte părţi. Şoferii conduc destul de bine, aşa că nu pierdem prea mult timp pe drum”.

Pasageri din toate categoriile
Şoferii de microbuze spun că nu duc lipsă de pasageri, care provin din toate categoriile sociale. “Circulă tot felul de persoane. De la elevi şi profesori, până la muncitori sau ingineri”, a spus un şofer. Şoferii mai spun că cererea este atât de mare că nici nu au timp să şomeze. “Mereu sunt oameni. Fie că e dimineaţă, la amiază sau spre seară. Nici nu apucăm să ne bem cafeaua de multe ori, că mereu urcă oameni în autobuz. Noi ne bucurăm că avem de lucru, iar călătorii că au cu ce merge mai repede şi mai aproape de casa lor”, a spus un angajat al unei firme de transport.

Călătorii şi şoferii vor mai multe staţii
Mai mult, din cauza numărului tot mai mare de călători, staţiile de microbuze sunt mai mereu supraaglomerate. Dacă pasageri cer mai multe staţii, amplasate mai central, şoferii se plâng, pur şi simplu, de aglomeraţie. “E nebunie aici. Nu mai poţi întoarce maşina, aşa aglomeraţie este. Ar trebui undeva o staţie mai mare”, s-a plâns un şofer. În schimb, călătorii cer să se deschidă staţii şi în alte zone din municipiul reşedinţă de judeţ. “Vrem să se facă câteva staţii şi lângă Piaţa Mare. Că de multe ori străbatem oraşul cu bagaje grele în mână. Cum a fost mai de mult a fost bine”, a declarat o sătmăreancă.

Trenul pierde serios din viteză
Pe de altă parte, dacă pe vremuri puteai să îţi fixezi ceasul după mersul trenurilor, astăzi aproape că nu există traseu pe care trenul să nu întârzie măcar zece minute. În cel mai fericit caz! Altfel, sunt întârzieri de la o jumătate de oră la trei ore. Ba că se dilată şina pe căldură, ba că au furat hoţii cablurile de înaltă tensiune, ba sunt lucrări de consolidare şi, uite-aşa, nu-ţi mai vine să călătoreşti cu trenul.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts