Vânzări peste aşteptări la miei în Piaţa de vechiturimiel

Vânzările la miei în Piaţa de vechituri au fost peste aşteptări ieri, astfel că toţi cei care au fost aduşi spre sacrificare au fost vânduţi. Preţul mieilor era cuprins între 14 şi 15 lei pe kilogram.

Crescători luaţi prin surprindere
Crescătorii de miei au fost circumspecţi în ceea ce priveşte vânzările în prima zi de sacrificare din Piaţa de vechituri, astfel că nu s-au înghesuit să vină cu miei de vânzare. Ieri, în Piaţa de vechituri au fost aduşi doar 20 de miei şi circa 40 de iezi.
Însă, spre surprinderea tuturor, vânzările la miei au mers foarte bine. Până la orele amiezii au fost vânduţi toţi cei 20 de miei şi circa 10 iezi. „Nu ne aşteptam să treacă chiar atât de bine. Nu am adus decât zece miei, ca să testez piaţa, dar până acum (ora 11.00), am mai rămas cu doi, restul i-am vândut”, ne-a declarat unul dintre crescătorii prezenţi ieri în Piaţa de vechituri.
Chiar şi măcelarii şi medicii veterinari de la modulul de sacrificare s-au arătat surprinşi de numărul mare de miei vânduţi. „În urmă cu doi ani, de Paştele catolic, în toate cele trei zile au fost vânduţi 50 de miei în total. Azi, până la această oră au fost sacrificaţi deja 18 miei. La cum decurg lucrurile, până la finalul zilei estimăm că vom ajunge la 30 de iezi şi miei sacrificaţi”, ne-a declarat unul dintre medicii veterinari.

Preţul, între 14 şi 15 lei/kg
Preţul mieilor ieri oscila între 14 şi 15 lei în funcţie de animal, însă dacă potenţialul cumpărător îşi exprima serios intenţia de a cumpăra un miel, preţul mai putea fi negociat. Iezii, în schimb, se vindeau cu 14 lei kilogramul.

Cu toate că s-a prognozat că de Paştele catolic mieii vor fi mai mici decât anul trecut, realitatea din Piaţa de vechituri era cu totul alta. Atât mieii cât şi iezii aveau între 20 şi 25 de kilograme. „Din păcate, nu am prea avut vreme bună să ieşim cu ei la păşunat, că erau mai frumoşi. Au stat doar în saivan, dar şi în aceste condiţii sunt destul de frumoşi”, ne-a spus un crescător de miei.

Pentru a-şi cumpăra un miel de circa 20 de kilograme, la preţul de 15 lei/kilogram, sătmăreanul trebuia să scoată din buzunar circa 300 de lei, la care se mai adaugă cei 15 lei daţi măcelarului, astfel că se ajunge la 315 lei pentru un miel. După sacrificare, rămâne cu circa 13 kilograme de carne, astfel că preţul real este de 24-25 de lei pe kilogram.

Punctul de sacrificare din Piaţa de vechituri va mai fi deschis azi şi mâine, între orele 8.00 şi 17.00, şi sâmbătă, între orele 8.00 şi 12.00. Sacrificările de Paştele ortodox vor începe marţi şi vor dura până sâmbăta viitoare, în acelaşi interval orar.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts