Vinurile din Beltiug, campioane la Festivalul Vinului Sătmăreanvin1

Sute de sătmăreni au participat vineri şi sâmbătă la cea de a treia ediţie a Festivalului Vinului Sătmărean care s-a desfăşurat pe platoul din Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare. Sătmărenii au avut parte de muzică şi voie bună dar şi de vinuri de calitate. În urma jurizării celor o sută de probe înscrise în competiţie, cele două mari premii la categoriile de vin alb şi vin roşu au fost obţinute de cramele Hetei şi Brutler din Beltiug.

Cramele din Beltiug, câştigătoare
În urma analizării celor 100 de probe înscrise în concurs, juriul a acordat mai multe premii de argint şi de aur, vinurile fiind foarte bune. Marele Aur la vinuri albe a fost câştigat de crama Hetei cu un chardonnay sec, rar în această zonă, iar Marele Aur la vinuri roşii de către crama Brutler cu un cabernet sauvignion. Festivitatea de decernare a premiilor s-a desfăşurat sâmbătă după-amiază pe scena amplasată în Piaţa 25 Octombrie. Premiile au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, şi de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Vin “Dealurile Sătmarului”, Leiher Geza. Pe scenă au mai fost prezenţi deputatul Kereskenyi Gabor, respectiv consilierii judeţeni Anna Maria Maruşca şi Gheorghe Rişcău.

Dealurile Sătmarului, nu Dealurile Crişanei
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, le-a spus viticultorilor că instituţia pe care o conduce, şi care a organizat acest festival, îi sprijină mai departe pe producătorii din judeţ, ediţia din acest an fiind marcată prin reuşita obţinerii denumirii de indicaţie geografică Dealurile Sătmarului. Astfel, începând din acest an, vinurile din judeţ vor putea fi îmbuteliate sub indicaţia Dealurile Sătmarului, nu Dealurile Crişanei cum era până acum.

Vinuri roşii extrem de bune
Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Cornel Dicu, a apreciat calitatea vinurilor roşii produse în judeţul nostru, care, în opinia sa, pot deja să concureze cu produsele unor podgorii mult mai cunoscute din ţară. Faptul că un sfert din probele înscrise în concurs au întrunit punctajul necesar pentru a obţine medalii de aur constituie o altă dovadă a calităţii vinurilor sătmărene, a mai arătat Cornel Dicu.

vin2

Sătmărenii care au participat la festivalul desfăşurat în week-end au avut ocazia să deguste şi să cumpere vinuri de la tarabele podgoriilor importante din judeţul nostru. De asemenea, pe scena amplasată în Centrul Nou au evoluat interpreţi cunoscuţi şi ansambluri folclorice ale tuturor etniilor.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts