Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită solemn la Satu Mareveteran1

Guvernul României a decis ca 2015 să fie anul veteranilor de război din România, împlinindu-se 70 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel că ieri, chiar de Ziua Veteranilor de Război, la Satu Mare au fost organizate o serie de activităţi prin care să fie marcată această sărbătoare. Au fost depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor şi a fost organizată o adunare omagială dedicată veteranilor de război.

Depuneri de coroane
Manifestările au început încă de dimineaţă cu depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor. La festivitate au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, veterani de război, conducerile instituţiilor subordonate Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne şi alţii.

După ce prefectul Avram a trecut în revistă Garda de Onoare, a fost intonat Imnul de Stat al României, apoi preotul militar Cristian Silaghi a oficiat un serviciu religios în cadrul căruia a fost ridicat şi un parastas de pomenire a celor căzuţi pe câmpurile de luptă. În continuare, au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Satu Mare, a veteranilor de război, a cadrelor militare în rezervă şi a unităţilor subordonate Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne.

Adunare omagială dedicată veteranilor de război
În continuare, la Centrul Militar Judeţean Satu Mare a avut loc o adunare omagială dedicată veteranilor de război. La eveniment au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, viceprimarul Radu Roca, veterani de război, cadre militare în funcţie sau în rezervă.

Manifestarea a fost deschisă de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Camelia Lucuţ, care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de ieri, zi în care „am găsit răgaz să organizăm manifestări dedicate celor care au luptat pentru libertatea noastră”. În continuare, comandantul Centrului Militar Judeţean, colonelul Daniel Constantin Chimiţ, a transmis salutul cadrelor militare din judeţul Satu Mare tuturor veteranilor de război. Viceprimarul Radu Roca a transmis veteranilor de război un salut cu respect şi onoare din partea Primăriei Satu Mare şi le-a adresat un călduros „La Mulţi Ani!”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a afirmat că vine cu respect în faţa veteranilor de război cu speranţa că toţi românii vor învăţa din experienţa acestora şi că se închină în faţa celor care au slujit brava armată română. „Consiliul Judeţean îşi exprimă admiraţia şi preţuirea pentru jertfa voastră. Sunt conştient că am obligaţia de a găsi soluţii, alături de celelalte instituţii judeţene, pentru a asigura un trai decent veteranilor de război şi văduvelor acestora”, a mai spus Ştef, care a mai transmis toate gândurile sale bune celor sărbătoriţi ieri.

Prefectul Eugeniu Avram a declarat că se bucură că are prilejul de a participa la astfel de evenimente dedicate celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru libertatea românilor. „Azi îi preţuim şi îi cinstim pe veteranii de război, cei care au câştigat pe câmpul de luptă dreptul de a vorbi despre dragostea de ţară. Veţi găsi în mine un sprijin real”, a mai spus prefectul.

veteran2

Diplome de excelenţă şi momente artistice
În continuare, au fost înmânate diplome de excelenţă veteranilor de război Nicolae Codreanu, Niculai Bucur, Emil Oltean, Virgiliu Stoica, Constantin Dumitraşcu, Gheorghe Săvianu, Dumitru Dumitru, Niculai Rezmeriţa şi Ioan Babolea.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic prezentat de Florin Lăcătuş, care a recitat o poezie patriotică, şi de George Negrea şi Petrică Mureşan, care au interpretat câteva cântece patriotice.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts