More


  Dările locale rămân neschimbate în 2016

  - Advertisement -

  taxe

  Consilierii locali au aprobat proiectul iniţiat de primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, privind menţinerea aceluiaşi nivel al impozitelor şi taxelor locale şi de la 1 ianuarie 2016 în municipiul reşedinţă de judeţ. Singura diferenţă o reprezintă acordarea unui procent mai mare la scutirea de impozite în cazul firmelor care plătesc impozitele anticipat, până cel târziu la sfârşitul lunii martie a anului 2016.

  Bun-platnicii au impozite mai mici
  Pe lângă menţinerea aceluiaşi cuantum al impozitelor şi taxelor locale, consilierii sătmăreni au decis să acorde bonificaţia de 10% în cazul contribuabililor persoane fizice pentru plata cu anticipaţie a creanţelor fiscale de natura impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, precum și a impozitului asupra mijloacelor de transport, până la primul termen legal de plată, respectiv 31.03.2016.

  Bonificaţii mai mari pentru firme
  Deşi iniţial s-a avut în vedere acordarea unei bonificaţii de 5% în cazul contribuabililor persoane juridice care îşi plătesc impozitele până la data de 31 martie 2016, la insistenţele consilierilor locali bonificaţia s-a majorat la 10%. La fel ca şi anul trecut, consilierul UDMR Masculic Csaba a propus creşterea bonificaţiei acordate persoanelor juridice care îşi plătesc integral impozitele la începutul anului de la 5%, cât era prevăzut în proiectul de hotărâre supus aprobării aleşilor locali, la 10%. Dacă anul trecut propunerea nu a trecut de votul majorităţii, anul acesta situaţia s-a schimbat radical. Masculic a spus că dacă persoanele fizice care îşi plătesc impozitele la început de an beneficiază de o bonificaţie de 10%, de ce nu am putea aplica aceeaşi măsură şi în cazul persoanelor juridice.

  DITL s-a opus
  Reprezentantul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, Dan Mirel, a fost cel care s-a opus majorării bonificaţiei de la 5% la 10% în cazul persoanelor juridice. Dan Mirel a spus că dacă prin acordarea bonificaţiei de 5% bugetul pierde 350.000 de lei, în cazul acordării unei scutiri de 10%, pierderea la bugetul local ar fi de peste două milioane de lei. “O astfel de majorare ar fi catastrofală pentru bugetul local. Trebuie să se găsească o sursă de acoperire a acestei pierderi”, a spus Dan Mirel.

  Scutiri pentru veterani şi văduve de război
  Consilierii locali au mai aprobat scutirea de la plata impozitului pe terenuri arabile, fânețe și păduri pentru suprafaţa de până la cinci hectare veteranilor de război, văduvelor de război, precum și văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război. “Având în vedere cuantumul mic al acestor sume, acordarea acestei scutiri nu va avea un impact simțitor asupra veniturilor bugetului local al municipiului Satu Mare în anul 2015”, a spus Dan Mirel.

  Conform aceleiaşi surse, începând cu data de 01.01.2016 se impune acordarea reducerii cu 95% a impozitului asupra mijloacelor de transport în cazul mijloacelor de transport hibride, reducere impusă prin O.U.G. nr.2/2015.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img