More


  An dezastruos pentru producătorii de căpşuni

  - Advertisement -

  inainte

  Producătorii de căpşuni din judeţul Satu Mare au avut parte de un an dezastruos. Primele producţii nu le-au adus venituri prea mari, în schimb au îmbogăţit speculanţii. Aceştia ofereau în jur de 1,5 – 2 lei pe kilogramul de căpşuni, vânzându-i apoi la preţuri de 4- 5 lei. De parcă n-ar fi fost de ajuns, a venit şi grindina, care a distrus majoritatea culturilor din zona Halmeului. Apoi a apărut o altă problemă. Căpşunii neafectaţi de grindină au început să putrezească pe tarlale, întrucât producătorii n-au găsit suficienţi zilieri pentru a-i ajuta la cules. Câţiva producători îşi mai pun speranţele în soiurile mai târzii, care vor putea fi recoltate în cursul săptămânii viitoare.

  Producţie bună, preţuri derizorii
  În luna mai, producătorii de căpşuni din zona Halmeului se aşteptau la un an profitabil, cu producţii foarte bune. Suprafaţa cultivată cu căpşuni era de circa 850 de hectare. Însă calculele le-au fost date peste cap de speculanţi. Aceştia au oferit doar 1,5 lei, cel mult doi lei, pe kilogramul de căpşuni cumpărat la marginea tarlalei. Deşi s-au revoltat, reclamând că asemenea preţuri îi împing la sapă de lemn, producătorii n-au prea avut de ales, vânzându-şi căpşunii pe bani de nimic. Ca de obicei, cel mai bine au ieşit speculanţii, care au câştigat mult mai mult decât producătorii, în condiţiile în care au început să vândă căpşunii prin pieţele din localităţile judeţului nostru cu 4-5 lei.

  Grindina a făcut ravagii
  De parcă n-ar fi pătimit destul din cauza preţurilor scăzute oferite de samsari, peste producătorii din zona Halmeului s-a abătut apoi grindina. Aceştia au asistat neputincioşi la felul în care gheaţa căzută din cer le-a distrus culturile în decurs de câteva minute. Potrivit Direcţiei Agricole Satu Mare, grindina care a căzut în 25 mai a distrus majoritatea culturilor de căpşuni din zona Halmeului. Situaţia grea a producătorilor de căpşuni este cunoscută şi la nivelul Primăriei Halmeu. “Grindina a distrus majoritatea culturilor de căpşuni din zona noastră. Oamenii se aşteptau la producţii foarte bune, dar nu au reuşit să primească preţuri prea bune pentru primele recolte. Apoi, asupra lor s-a abătut grindina, care a distrus aproape totul. Anul acesta a fost unul dezastruos pentru producătorii de căpşuni din comuna noastră”, ne-a declarat primarul Halmeului, Ludovic Incze.

  Lipsă acută de zilieri
  Puţinii producători ale căror culturi n-au fost afectate atât de puternic de grindină s-au confruntat cu o nouă problemă. Aceştia n-au găsit suficienţi zilieri pentru a-şi putea recolta parcelele. “Producătorii care au scăpat mai uşor de grindină n-au găsit apoi suficienţi zilieri. Recent am vorbit cu un asemenea producător care mi-a spus că n-a avut cu cine să culeagă căpşunii de pe circa zece hectare. Din acest motiv, căpşunii au putrezit pur şi simplu pe câmp”, ne-a declarat primarul Ludovic Incze.

  dupa

  Ultima speranţă a unor producători din Halmeu au rămas soiurile târzii de căpşuni. Unii dintre ei au parcele cultivate cu astfel de soiuri. Căpşunii târzii vor putea fi recoltaţi începând de săptămâna viitoare. Poate că producătorii vor reuşi să îşi mai acopere din pierderi pe baza acestor recolte, însă preţurile au scăzut foarte mult în ultima perioadă.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img