More


  Asaltul escrocilor asupra careienilor

  =

  carei

  Escrocii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii/soţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta membrii familiei aflaţi în necaz. Popular, e numită metoda “Accidentul”. Tot mai mulţi careieni au devenit ţinte ale acestor escroci în ultimele zile. În pofida telefoanelor insistente, escrocii n-au reuşit să înşele pe nimeni. O singură victimă a transmis escrocilor suma de 500 de euro printr-un serviciu de transfer de bani, însă a reuşit să retragă banii înainte de a fi ridicaţi de infractori sau de săgeţile lor. Poliţia le solicită careienilor să nu dea crezare escrocilor şi să nu le vireze bani, indiferent de motivul invocat.

  Victima a reuşit să-şi recupereze banii
  În ultimele zile s-a înregistrat un adevărat asalt al escrocilor asupra locuitorilor municipiului Carei. Zeci de careieni au fost contactaţi de escroci, care le-au cerut diverse sume de bani pentru a le scăpa rudele aflate la necaz. Mulţi dintre cei contactaţi s-au adresat Poliţiei municipiului Carei, reclamând că au fost victimele unor tentative de înşelăciune.

  La Poliţia Carei a ajuns şi o victimă care aproape a căzut în plasa escrocilor. Convinsă de escrocii abili, victima a virat printr-un serviciu de transfer de bani suma de 500 de euro. Având îndoieli asupra poveştii, s-a adresat poliţiştilor. Ca urmare a reacţiei prompte, victima a reuşit să-şi retragă cei 500 de euro înainte de a fi ridicaţi de escroci şi complicii lor. Potrivit poliţiştilor careieni, se pare că, în pofida insistenţei lor, escrocii n-au reuşit să înşele pe nimeni. Cel puţin la Poliţia Carei nu s-a înregistrat nicio reclamaţie în acest sens.

  Metoda de lucru a escrocilor
  Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, cu copii/soţi plecaţi în străinătate şi se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.
  În ultima perioadă, încercările de înşelăciune prin “metoda accidentul” au înregistrat o creştere în întreaga ţară, tot mai multe persoane sesizând Poliţia despre faptul că au fost sunate şi li s-au relatat diferite scenarii: un aparţinător al familiei (soţ/soţie/copil) a produs un grav accident de circulaţie soldat cu morţi şi răniţi, acesta este arestat, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească diverse sume de bani; sau pentru a nu i se întocmi dosar penal trebuie să plătească victimelor pe loc o anumită sumă de bani.

  Interesant este faptul că escrocii deţineau destul de multe informaţii despre familiile victimelor pe care au încercat să le înşele. Nu este exclus ca aceştia să fi avut complici în Carei, complici care le-au furnizat informaţiile necesare.

  Recomandările poliţiştilor
  Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să fie vigilenţi în astfel de cazuri de înşelăciune. “Pentru a împiedica “documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Primul sfat al poliţiştilor, pentru a evita o astfel de înşelăciune, este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată”, recomandă Poliţia Română.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img