More


  Aurel Buzaș sau povestea fotbalului sătmărean

  =

  Buzas-2

  Fostul președinte de la Someșul și Olimpia Satu Mare, Aurel Buzaș a fost luni seara invitatul special al emisiunii Săptămâna sportivă de la Nord Vest TV. Ajuns la 69 de ani, nea Aurel s-a retras de ceva vreme din fenomen însă recunoaște că și acum e căutat pentru un sfat sau o vorbă bună de foștii jucători sau colaboratori.
  Fostul președinte de la Someșul a vorbit deschis de perioada de început, de generațiile pe care le-a avut sub mână la club și a făcut o radiografie a situației actuale din fotbalul românesc.

  Din ‘73 președinte la Someșul
  Povestea a început în 1973. ”Nu mi-e rușine să spun. Am făcut Școala de partid că așa erau vremurile. Iar în 1973 când am terminat au vrut să mă trimită ca primar și am refuzat. Și atunci mi-au propus să preiau clubul de fotbal Someșul. Mi-a plăcut de mic fotbalul și am acceptat din prima”, a povestit Aurel Buzaș a cărui poveste a continuat apoi până în… 2007.

  “Imediat după Revoluție m-am retras șase luni. Dar apoi m-au rechemat înapoi și cu bune, cu rele am continuat să avem rezultate. Lucrurile s-au schimbat din 2000 când ne-a preluat domnul Mircea Govor și am avut o altă strategie. Au fost generații de jucători tineri foarte talentați care și acum evoluează la echipe de top”, a mai spus Aurel Buzaș.

  Liga a 2-a de acum, ca și Liga a 4-a de pe vremuri
  “Am avut generații excelente de fotbaliști. Pe vremuri abia găseai loc în tribune la Someșul și la meciuri de Liga a 3-a. Acum abia vin 100-200 de oameni la Liga 2. Am avut jucători deosebiți, Balogh, Szilagyi, Pataki, Kadar, Pop, Hebe… n-aș vrea să uit pe cineva dar sincer vă spun că e mare diferență între fotbaliștii de atunci și cei de acum. Ca valoare nu greșesc dacă spun că Liga a 4-a de pe vremuri se compară cu liga a 2-a de acum”, e părerea fostului șef de la Someșul.

  Legat de situația actuală de la Olimpia, Aurel Buzaș consideră ca greșită decizia de a-l aduce la Olimpia pe Ioan Gurzău în conducere. ”Nu cred că a fost o decizie corectă. Sunt oameni de fotbal pricepuți în Satu Mare sau dintre foștii jucători de la Olimpia putea fi ales un conducător… Pot spune că din cauza acestui domn nu mai e fotbal la Șimleu și noi l-am adus la Satu Mare. Asta e… să nu înțeleagă greșit lumea. Nu am nimic personal cu omul dar ăsta e adevărul”, a punctat Buzaș care recunoaște că pentru el capitolul fotbal e închis. ”Am o vârstă și am problemele mele… mă bucur de pensie și de familie acum. Doar sfaturi mai pot da… dacă cineva are nevoie de ele”, a mai spus Buzaș.

  Despre Gardoș, Oros…Raul Crișan
  Florin Gardoș e marea realizare a ultimei generații de la Someșul. ”E un băiat de bun simț care nu a deranjat pe nimeni. A avut șansa că l-am readus de la Ardud și apoi a plecat de la Someșul la Chiajna și nu la Șimleu. Mă bucur enorm pentru el”.

  Raul Crișan rămâne marea neîmplinire. ”Era foarte talentat și mi s-a părut liderul generației. Ne-am grăbit cu transferul la Dinamo. Nu l-a susținut nimeni acolo și deși avea valoare nu a fost jucat. Păcat… mă bucur totuși că s-a realizat în Germania”.

  Cristian Oros i-a rămas la suflet. “L-am adus de la Sighet și a fost ca și copilul meu. Și acum mi-a promis că vine pe la mine când va veni acasă de la Astra. Un băiat deosebit”

  Sălăgean trebuia să mai joace în Liga 1. ”M-am mirat că la 32 de ani a ales să vină la Olimpia. E supertalentat și mai putea juca în Liga 1. L-a vrut și Dinamo dar atunci îi mergea bine și la Oțelul. Păcat că nu mi-a cerut sfatul înainte să revină acasă. I-aș fi spus să mai stea la chipe de Liga 1”.

  Ștefan Szilagyi îl sună și acum. “Cu cei din generația veche, cu Ștefan Szilagyi vorbesc cel mai des. Trebuie să recunosc că fără el noi nu aveam acum echipă de Liga a 2-a la Satu Mare. Și nici fotbal în fiecare localitate din județ. E un om pe care nu ai voie să-l dai la o parte în acest moment dacă vorbim de fotbal și perspective”.

  Florin Muresan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img