More


  Camelul sătmărenilor săraci

  =

  jin-ling

  Ţigările Jin Ling se vând ca pâinea caldă pe piaţa neagră din judeţul Satu Mare. Având în vedere că piaţa neagră deţine 20% din consumul total de ţigări, potrivit ultimelor date publicate de Compania de cercetare Novel Research, iar piaţa legală este disputată de zeci de mărci de ţigări, se poate afirma că Jin Ling a devenit cea mai bine vândută şi cea mai consumată marcă de ţigări din judeţul Satu Mare. Capturile recente ale poliţiştilor de frontieră confirmă din plin acest fenomen.

  Jin Ling la tot pasul
  Ţigările Jin Ling pot fi procurate în fiecare piaţă din judeţul nostru, precum şi în numeroase birturi şi magazine de cartier. De-a lungul anilor s-au format adevărate reţele subterane de distribuţie a acestor ţigări de contrabandă, pachetele de Jin Ling putând fi cumpărate în majoritatea magazinelor săteşti. Cantităţile de ţigări care se vând pe piaţa neagră sunt atât de mari, încât contrabandiştii şi-au permis să menţină neschimbate preţurile de vânzare cu amănuntul de circa trei-patru ani. Ţigările Jin Ling se vând şi acum la preţul de 7 lei pachetul. În cazul unor cantităţi mai mari, de ordinul cartuşelor, contrabandiştii sunt dispuşi chiar să acorde reduceri de preţ.

  Cea mai confiscată marcă
  Jin Ling a devenit cea mai confiscată marcă de ţigări din judeţul Satu Mare. Aproape zilnic, în Vama Halmeu sunt prinşi contrabandişti care încearcă să introducă în ţară pachete de ţigări de diferite mărci, ascunse în locaşuri special amenajate în caroseriile maşinilor. Majoritatea ţigărilor de acest gen sunt Jin Ling. De asemenea, în aproape toate cazurile de contrabandă peste fâşia verde, poliţiştii de frontieră au de-a face cu aceleaşi ţigări Jin Ling.

  O capră de munte în loc de cămilă
  Jin Ling (în traducere Palatul de Aur) este o marcă de ţigări fabricate ilegal de Baltic Tobacco Company, din Kaliningrad, Rusia, şi sunt destinate pieţei ilegale din Europa. Iniţial, aceste ţigări erau fabricate sub numele de Nanjing de căte Nanjing Tobacco Factory, în China. După ce brandul chinezesc a „murit”, compania rusească a preluat-o şi a reintrodus-o pe piaţă în 1997. Pachetul de ţigări Jin Ling seamănă cu brandul american Camel, la culoare, litere, iar în loc de cămila desenată pe pachetul de ţigări Camel, Jin Ling are desenată o capră de munte.

  Ieftin, dar cu azbest şi chimicale
  Ţigările Jin Ling au ajuns să fie considerate Camelul săracului. Mai slabe calitativ decât ţigările din comerţul legal, sunt preferate de sătmărenii cu venituri modeste din cauza preţului relativ scăzut. În timp ce pachetul de Jin Ling costă 7 lei, un pachet de ţigări cu timbru fiscal românesc costă între 13,5 lei şi 16 lei pachetul. Nici nu e de mirare că marca a devenit foarte populară în rândul fumătorilor. Din această cauză, la o plimbare pe străzile municipiului Satu Mare este puţin probabil să nu găseşti cel puţin un pachet gol de Jin Ling aruncat pe jos la fiecare 200-300 de metri. Ceea ce nu ştiu sătmărenii este faptul că în urma unor teste efectuate în 2011 pentru a afla conţinutul ţigărilor Jin Ling, s-au găsit chimicale industriale şi azbest.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img