More


  Cinematograful Popular, transformat în centru de afaceri

  =

  cinema

  Clădirea fostului Cinema Popular va fi reabilitată integral şi va fi transformată într-un centru de afaceri, în cadrul unui proiect transfrontalier ai cărui beneficiari sunt oraşele Satu Mare și Nyiregyhaza. Lucrările de reabilitare au început în primăvară şi vor fi finalizate până în luna septembrie. Partea maghiară şi-a finalizat investiţia, în cadrul căreia a fost reabilitat un monument istoric şi o clădire de patrimoniu.

  Stadiul lucrărilor
  Până în prezent au fost efectuate o serie de lucrări interioare şi exterioare, spune şeful Biroului pentru Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Satu Mare, Adriana Lenghel. “S-a lucrat la partea de acoperiş, s-a finalizat iluminatorul. În interior se lucrează la partea de placare cu gresie şi faianţă, respectiv s-au făcut nişte studii legate de decoraţiunile care sunt în interior. Se lucrează şi la faţadă. Geamurile sunt deja puse. La începutul săptămânii viitoare va fi ceva mai vizibilă faţada, pentru că se va demonta o parte din schelă şi se va vedea. Se lucrează la vitralii, care vor fi reamplasate pe vechea locaţie. Una dintre lucrările foarte mari va fi construirea scării interioare, amplasată sub scara existentă în acest moment”, a declarat Adriana Lenghel.

  Sătmărenii, rugaţi să dea o mână de ajutor
  Conform aceleiaşi surse, constructorul nu deţine documentaţia necesară pentru reabilitarea interiorului clădirii, motiv pentru care sătmărenii sunt rugaţi să aducă, dacă deţin, poze, vederi sau cărţi poştale cu interiorul clădirii construite în 1901. “Sunt nişte detalii pe care nu le ştim, şi tocmai din această cauză îi rugăm pe sătmăreni să ne aducă poze vechi, vederi, cărţi poştale, pentru a putea reconstitui vechiul interior, pereţii interiori. Vrem să aducem interiorul la forma iniţială. Din păcate, în prezent există foarte puţin material documentar”, a mai spus Adriana Lenghel.

  Din cinematograf, în centru de afaceri
  Clădirea fostului Cinema Popular va fi transformată într-un centru de afaceri. Potrivit şefului Biroului pentru Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Satu Mare, Adriana Lenghel, lucrările au început în primăvară şi vor fi finalizate până la finele lunii septembrie. “Este vorba despre proiectul în care în acest imobil va funcţiona Casa Meşteşugarilor”, a precizat Adriana Lenghel.

  Reabilitarea clădirii fostului Cinema Popular va fi realizată în cadrul proiectului “Investiţia imobiliară în vederea dezvoltării întreprinderilor româno-maghiare”, implementat de Fundația Primom pentru promovarea întreprinderilor din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg în parteneriat cu Municipiul Satu Mare. Scopul principal al proiectului este reabilitarea a două clădiri monument istoric în Satu Mare și în Nyiregyhaza și de a crea premisele necesare dezvoltării relațiilor economice transfrontaliere. Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro, din care 800.000 de euro pentru partea maghiară şi 1,2 milioane de euro pentru partea română.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img