More


  Consiliul Judeţean încurajează alimentaţia sănătoasă în şcoli

  =

  mere

  Consiliul Judeţean Satu Mare a marcat ieri finalizarea Programului European de încurajare a consumului de fructe în școli. Programul se derulează sub egida Consiliului Judeţean, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Judeţean, şi este supervizat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Conducerea Consiliului Judeţean a sprijinit programul pe întreg parcursul derulării lui, iar conducerile instituțiilor implicate au răspuns solicitărilor cu multă disponibilitate și amabilitate. În semestrul I s-au distribuit 61.378 kg. mere la 30.690 elevi din ciclurile 0-8 aflați în 167 de școli. Pentru semestrul II situațiile nu au fost încă trimise de școli.

  Replică la fast-food
  Acest program se derulează în aproape toate țările Uniunii Europene și a apărut ca replică la agresiva intrare pe piața de consum a produselor fast-food. Ideea de bază a programului este următoarea: ”Dacă tot mâncăm, hai să ne și hrănim”. În acest spirit, anul trecut la nivelul județului proiectul s-a derulat în jurul temei ”Hrană sănătoasă, minte sănătoasă, corp sănătos”, iar anul acesta tema aleasă a fost ”În lumea fructelor”. Prin activități specifice (jocuri, concursuri și altele) se promovează în rândul copiilor beneficiile unei hrane sănătoase.

  S-a ales mărul spre a fi oferit zilnic copiilor alături de lapte și corn. Pe lângă calitățile general recunoscute s-au avut în vedere și avantajele practice. Este un fruct autohton, se păstrează ușor întreg anul și își păstrează calitățile întreg anul. Totuși nimeni nu neagă calitățile și a celorlalte fructe, tocmai de aceea anul acesta am învățat jucîndu-ne ”În lumea fructelor”.

  Activităţi de conştientizare a alimentaţiei sănătoase
  În prima fază a proiectului s-au desfășurat la nivelul claselor activități specifice având temele: ”Ghicește ce fruct sunt”, ”Uite câte suntem – uite câte calități avem”, și la nivelul școlilor concursul de pictură/desen ”Coș cu fructe”. La final fiecare școală a trimis pentru faza județeană un desen sau o pictură cu tema respectivă. Pentru alegerea lucrărilor câștigătoare s-a numit o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Consiliului Judeţean, Inspectoratului Școlar, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Agricolă. Pentru faza finală a concursului s-au acordat premii constând în cărți care să contribuie la educația copiilor, privind obișnuința de a se hrăni sănătos. Comisia a avut sarcina să aleagă opt lucrări din 167. Astfel, primul loc a fost obţinut de către Ioana Bianca Fanea de la Şcoala Gimnazială Călineşti-Oaş. Podiumul a fost completat de către Diana Ciul de la Liceul Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” – locul II, respectiv Vasile Lucian Bonta de la Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu” Apa.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img