More

    Contrabandişti tot mai tupeişti

    contrabanda

    Atitudinea contrabandiştilor s-a schimbat enorm de mult în decursul ultimilor ani. În urmă cu patru sau cinci ani, aceştia se împrăştiau ca iepurii la simpla somaţie verbală sau, în cel mai rău caz, după primul foc de avertisment tras în plan vertical când erau prinşi în flagrant. Vremurile s-au schimbat, iar contrabandiştii au devenit mai tupeişti pe fâşia verde. Acum nu numai că nu o mai iau la goană, ci chiar îi agresează pe poliţiştii de frontieră care le-au stricat afacerile, prinzându-i în flagrant, în timp ce aduc ţigările din Ucraina.

    Frontierist lovit în timpul urmăririi
    Ultimul eveniment de acest gen s-a înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri pe raza localităţii Şirlău (Comuna Batarci). Poliţiştii de frontieră au observat mai multe persoane care transportau colete voluminoase de la linia de frontieră spre interiorul ţării. După ce au fost somaţi, contrabandiştii au încercat să fugă, fiind urmăriţi de poliţiştii de frontieră. În timpul urmăririi, unul dintre contrabandişti a lovit un poliţist de frontieră, provocându-i leziuni în zona feţei şi la mâna dreaptă. Frontieriştii au reţinut doi sătmăreni care, pe lângă săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, sunt acuzaţi şi de ultraj.

    Contrabandiştii au atacat frontieriştii
    Un alt incident în care contrabandiştii au devenit agresivi s-a înregistrat în ianuarie 2014. Prinşi în flagrant de poliţiştii de frontieră negreşteni, contrabandiştii au fugit spre judeţul Maramureş. Imediat, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului vecin, SPF Sarasău, judeţul Maramureş, au acţionat în sprijinul colegilor de la SPF Negreşti Oaş, reuşind interceptarea contrabandiştilor în apropierea frontierei cu Ucraina. Întrucât cei în cauză au devenit agresivi, atacându-i pe poliţiştii de frontieră cu bâte şi lemne, purtătorii de uniformă au executat, conform legii, 10 focuri de avertisment în plan vertical, reuşindu-se astfel imobilizarea şi reţinerea a doi cetăţeni ucraineni. Celelalte persoane au fugit pe teritoriul statului vecin.

    Contrabandiştii încă n-au ripostat cu arme
    Astfel de cazuri în care contrabandiştii prinşi în flagrant devin agresivi faţă de poliţiştii de frontieră devin tot mai frecvente de-a lungul graniţei cu Ucraina. Îmbucurător este faptul că, până în prezent, contrabandiştii nu au făcut uz de armă. Este de notorietate faptul că, pe fondul conflictului cu Rusia,pe teritoriul Ucrainei armele se pot procura foarte uşor. În presa internaţională au apărut ştiri potrivit cărora, profitând de corupţia generalizată, grupările infracţionale din Kiev au reuşit să cumpere arme din arsenalul Armatei şi chiar al forţelor speciale de luptă împotriva terorismului.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE