More


  După grindină şi inundaţii vine seceta

  - Advertisement -

  seceta

  Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a tras ieri un semnal de alarmă vizavi de faptul că în următoarea perioadă se va instala în judeţul Satu Mare seceta pedologică. Din câte se pare, seceta s-a instalat deja în judeţele vecine, cea mai gravă situaţie înregistrându-se în judeţul Bihor. Astfel, după pagubele produse de grindină şi ploi, agricultorii vor fi loviţi acum şi de o altă năpastă.

  Semnal de alarmă
  Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a avertizat că seceta va afecta, în următoarele luni, şi judeţul Satu Mare, după ce insuficienţa de apă afectează deja o mare parte a ţării. Mai mult, seceta s-a instalat deja în judeţul Bihor, a mai spus Ioan Cioltean. “Am fost la o conferinţă de lucru în judeţul Bihor, iar acolo, pot să spun, că deja se simte seceta. Urmează să apară efectele şi în judeţul nostru, cel mai probabil”, a avertizat Ioan Cioltean.

  Oamenii nu îşi declară pagubele
  Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare a mai spus că sătmărenii refuză, cel mai probabil din comoditate sau neştiinţă, să îşi declare pagubele. Ioan Cioltean a dat exemplul secetei care a afectat judeţul în anul 2012, atunci când cu greu s-au strâns semnături pentru a cumula 80.000 de hectare de teren afectate de secetă, astfel încât judeţul să fie declarat calamitat. Mai exact, pentru a se obţine ajutoare de minimis din partea statului român, trebuie demonstrat că 30% din suprafaţa agricolă a judeţului este afectată de secetă. “Pentru a obţine ajutoarele de minimis pentru suprafeţele afectate de grindină şi inundaţii, de abia am reuşit să obţinem declaraţii pe 37.000 de hectare”, s-a plâns Ioan Cioltean.

  Seceta s-a instalat deja în ţară
  Datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie indică pentru anul 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova şi Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei, precum şi în Sud-Est-ul Olteniei, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu. “Acest fapt este cauzat de precipitaţiile reduse înregistrate în ultima perioadă, în special în luna mai, când în zona Moldovei, spre exemplu, au căzut în medie circa 20,6 mm, faţă de o valoare normală de 64,4 mm”, a spus Gavrilescu.

  Viitorul nu sună bine
  Mai mult, potrivit ministrului de resort, Centrul European de Prognoză a Vremii indică pentru următoarele două luni de vară, respectiv iulie şi august, temperaturi ridicate şi un nivel scăzut al precipitaţiilor. Dacă aceste estimări se vor confirma putem aprecia o intensificare şi extindere a fenomenului de secetă, în special în iulie şi august în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari deficienţe de apă în sol se estimează a fi localizate în regiunile din Sudul, Sud-Estul, Estul şi Vestul ţării unde seceta pedologică va putea fi extremă şi puternică”, a mai afirmat Gavrilescu.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img