More


  Educaţia- în Strategia Naţională de Apărare

  - Advertisement -

  Noua Strategie Naţională de Apărare a ţării dezbătută în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) include printre obiective şi “conturarea unui amplu proiect de educaţie”.

  În documentul prezentat de preşedintele Klaus Iohannis se arată că actualele provocări la adresa securităţii României reclamă dezvoltarea unui sistem intelectual creativ, fiind importante educaţia, sănătatea şi factorul social. În acest sens, un subcapitol al proiectului este dedicat Educaţiei, el conţinând direcţii de acţiune precum stimularea cercetării ştiinţifice şi corelarea politicilor privind piaţa muncii cu cele dedicate educaţiei şi sănătăţii.

  Specialiştii din domeniu susţin că ne aflăm în faţa unui răspuns instituţional remarcabil la solicitările societăţii civile, demersul fiind în acelaşi timp dovada clară a faptului că preşedintele Iohannis a înţeles şi a admis că Educaţia contează şi ţine de securitatea naţională.

  Menţionăm faptul că documente similare care au inclus referiri la sistemul de învăţământ au mai existat (în 2008 şi 2010), ele referindu-se printre altele la modificarea radicală a sistemului de educaţie şi valorificarea eficientă a potenţialului uman, ştiinţific şi tehnologic, precum şi a resurselor.

  După cum s-a văzut ulterior, asemenea deziderate au rămas la simplul nivel declarativ. De data aceasta, optimiştii trag speranţa că preşedintele Klaus Iohannis va media un dialog structurat şi consistent pe de o parte între politicieni, autorităţi cu rol de reglementare şi management în educaţie, iar pe de altă parte, elevi, părinţi, mediul de afaceri şi societate civilă – inclusiv organizaţiile neguvernamentale cu expertiză în domeniu şi care au fost ignorate până acum.

  Unul din argumentele noilor speranţe este faptul că documentul la care ne referim are printre obiectivele naţionale importante pentru securitatea ţării prevenirea reacţiilor şi tendinţelor radicale sau extremiste, prin respectarea pluralismului în societate şi cultivarea toleranţei.

  Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului Strategia Naţională de Apărare a Ţării, solicitând să adreseze Legislativului un mesaj referitor la acest document, în şedinţa comună a celor două Camere.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img