More


  Educaţia, încotro?

  - Advertisement -

  Noul proiect de lege care prevede anumite schimbări la Legea educaţiei a bulversat sistemul de învăţământ românesc, cu atât mai mult cu cât, atât absolvenţii de clasa a VIII-a cât şi cei de a XII-a se află în pragul unor examene cruciale pentru viitorul lor. Proiectul Legii educaţiei a fost realizat în martie de un grup de parlamentari, iar ulterior au mai fost şi alte variante, una în aprilie, iar o ultima la sfârşitul lunii mai. Iniţiativa legislativă, aflată pe agenda Parlamentului, este punctul de plecare al dezbaterilor pentru noua Lege a educaţiei.

  Opinia publică românească are şi păreri pro, dar şi contra vizavi de acest proiect. După părerea unora, dacă Legea educaţiei ar fi aprobată în actuala formă a proiectului, ar îngreuna şi mai mult procesul educaţional, în timp ce alţii spun că ar aduce un plus valoare sistemului de învăţământ. Examen de admitere la liceele cu număr de candidaţi mai mare decât locurile oferite, trei probe în plus la evaluarea de la clasa a VIII-a, învăţământ profesional redus de la 3 la 2 ani sau reînfiinţarea grupei pregătitoare la grădiniţă sunt doar câteva dintre prevederile cuprinse în iniţiativa legislativă de la care vor începe dezbaterile pentru modificarea Legii educaţiei.

  Nici primul ministru Victor Ponta nu s-a arătat foarte încântat de schimbarea Legii Educaţiei în acest moment. În ultima şedinţă de Guvern, premierul i-a transmis ministrului Educaţiei să nu cadă în capcana în care au căzut predecesorii săi, foşti miniştri, şi să nu se grăbească să modifice legea educaţiei, precizând că el nu este de acord cu vreo schimbare a legislaţiei fără acceptul tuturor părţilor implicate.

  La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpenu, a declarat că instituţia pe care o conduce va avea un punct de vedere faţă de proiectul iniţiat de parlamentari, deşi anterior afirmase că proiectul final de modificare a Legii educaţiei trebuie să fie rezultatul unei dezbateri profunde, profesioniste şi transparente, fiind aşteptate opiniile asociaţiilor de părinţi, Consiliului Elevilor, asociaţiilor studenţeşti, sindicatelor şi societăţii civile în legătură cu acest proiect.

  Cert este că foarte mulţi români, mai ales cei implicaţi în sistem, sunt de părere că nu trebuia lansată în spaţiul public o astfel de dezbatere şi că trebuia aşteptat până după examenele naţionale. Cu siguranţă, Legea educaţiei nu va fi schimbată în acest an, dar orice schimbare a ei nu este privită cu ochi buni nici de cadrele didactice, nici de elevi, nici de părinţi. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img