More


  Elevii sătmăreni, optimişti după prima probă la Evaluarea Naţională

  =

  evaluare

  Prima probă din cadrul Evaluării Naţionale a fost considerată, de absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut-o, că a fost abordabilă şi se aşteaptă la note mari. Analiza unui fragment dintr-un basm de Petre Ispirescu, mai multe cerinţe legate de un articol din presă despre Ziua iei şi redactarea unei naraţiuni despre o întâmplare dintr-o zi de sărbătoare au fost subiectele la Limba română de la Evaluarea Naţională.

  Subiecte diversificate
  La primul subiect, notat în total cu 42 de puncte, elevii au primit un fragment din “Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos”, text cules de Petre Ispirescu, legat de care au avut de îndeplinit cinci cerinţe. Tot la primul subiect, elevii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specie a basmului popular “Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos”. Pentru rezolvarea corectă a acestei cerinţe au fost acordate 12 puncte.

  La subiectul al doilea, notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text dintr-un articol publicat în presă, cu titul “Este ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”, scris de Oana Antonescu, şi au avut de rezolvat două subpuncte. La subpunctul A, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe, dintre care într-una se cerea formularea câte unui enunţ în care să fie precizate data la care se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei şi numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal. La subpunctul B, elevii au avut de redactat, în 80-150 de cuvinte, o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. Pentru rezolvarea corectă a acestei cerinţe, elevii pot primi 12 puncte.

  Optimism reţinut
  Absolvenţii de clasa a VIII-a sătmăreni care au susţinut această probă consideră că aceasta a fost abordabilă. “Nu se poate spune că a fost un subiect foarte dificil, dar nici unul uşor. Pentru o notă bună trebuia să fii cât de cât pregătit. Mă aştept la o notă bună. Matematica cred că va fi mai grea”, ne-a spus unul dintre elevii sătmăreni. Un altul a afirmat că mai dificil a fost punctul al doilea, însă crede că s-a descurcat bine şi se aşteaptă la o notă bună.

  Evaluarea Naţională continuă azi cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar mâine va avea loc ultimul test, la Matematică. Rezultatele vor fi afişate vineri, până la ora 16.00, şi în aceeaşi zi pot fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 30 iunie.

  Circa 3.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Satu Mare au suţinut, ieri, această primă probă din cadrul Evaluării Naţionale.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img