More


  Evaluările hidrologice greşite, la un pas să se lase cu victime

  =

  prefectura

  Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare s-au întâlnit ieri pentru a analiza maniera în care s-a intervenit în cazul inundaţiilor care au lovit judeţul în perioada 25 – 30 mai. Dacă prefectul Eugeniu Avram a felicitat primăriile, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cei de la Sistemul de Gospodărire a apelor. Şi asta pentru că din cauza evaluărilor hidrologice greşite s-ar fi periclitat acţiunile de intervenţie, care se puteau lăsa inclusiv cu victime omeneşti. Cea mai gravă problemă s-a înregistrat la Craidorolţ, acolo unde apa a fost la doi-trei centimetri de a se revărsa în localitate.

  Pompierii trag un semnal de alarmă
  Şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” (ISU) Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, a fost primul care a acuzat evaluările hidrologice greşite. “Ni s-a prognozat o cădere de precipitaţii de 20 de litri/ metru pătrat. Din analizele la faţa locului de către specialişti, acestea au fost de până la 92 l/mp, în unele localităţi, precum Bârsău”, a spus colonelul Gheorghe Dan.

  Pericol la Craidorolţ
  Cea mai delicată situaţie s-a înregistrat la Craidorolţ, acolo unde din cauza avertizărilor hidrologice greşite pompierii nu au intervenit în prima fază. Colonelul Gheorghe Dan a precizat că doar o minune a făcut ca apa să nu treacă peste diguri. “Aveam informaţii că cei de la Comitetul Local Craidorolţ se descurcă cu forţele proprii. Ulterior, când am văzut că nivelul apei creşte am mobilizat mai multe forţe, chiar dacă unii au venit mai spre final, acolo a fost nevoie, pentru că s-au făcut supraînălţări la dig pe o porţiune de 1.500 de metri. S-au înălţat de la 40 până la 80 de centimetri digurile, pe anumite porţiuni. Am crezut, la un moment dat, că şi peste acele supraînălţări va trece apa. Au mai lipsit doar doi sau trei centimetri”, a spus şeful ISU Satu Mare.

  Avertisment pentru viitor
  Colonelul Gheorghe Dan a tras un semnal de alarmă vizavi de un dig din dreptul localităţii Craidorolţ, care este în pericol să cedeze. “Într-o porţiune a digului de la Craidorolţ se infiltrează apă prin dig, ceea ce înseamnă că acolo digul probabil că ar trebui refăcut sau consolidat, ca pe viitor să nu existe riscurile de a se sparge digul şi a inunda satele din aval, respectiv Crişeni, Ghilvaci, Moftin şi alte sate care puteau fi afectate de această revărsare de ape”, a mai spus şeful ISU.

  SGA îşi recunoaşte vina
  Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, Vasile Andrieş, a recunoscut că, din diferite cauze, mai mult sau mai puţin imputabile lor, s-a greşit prognoza. “Din păcate, prognoza noastră nu a fost cea mai bună. Nu ne-am aşteptat la un asemenea nivel. La un moment dat, nu mai ştiam cât va mai creşte, s-a luat decizia de a evacua anumite persoane, pentru a nu li se periclita viaţa cetăţenilor din zonă”, a spus Vasile Andrieş.

  La un pas de dezastru
  Vasile Andrieş a spus că sistemul de preluare şi înmagazinare a apei de la Moftin a fost la un pas să cedeze, fapt care ar fi dus la inundarea întregii zone Craidorolţ- Domăneşti. “Din cauza faptului că polderul de la Moftin nu a preluat apa, din cauza asta a durat atât de mult viitura la Craidorolţ. La polderul de la Moftin, care este în aval de Craidorolţ, în această incintă îndiguită, care este construită în vederea atenuării undei de viitură, apa intră în sistem gravitaţional. Este un deversor de vreo 70 de metri lungime, în suprafaţă de 300 de hectare, a fost plin. S-au acumulat 6,2 milioane de metri cubi de apă. Dacă unda de viitură mai continua, s-ar fi putut înregistra probleme”, a spus directorul SGA Satu Mare.

  Cele mai mari pagube s-au produs în judeţul Satu Mare
  Prefectul Eugeniu Avram a precizat că din informaţiile pe care le deţine, judeţul Satu Mare a fost cel mai afectat, aici fiind produse pagube peste nivelul celor înregistrate în Maramureş sau Sălaj. Valoarea totală a pagubelor materiale a fost estimată la 3,76 milioane de lei. Mai mult, Instituţia Prefectului a solicitat Guvernului României alocarea de materiale de construcţii, iar prefectul Eugeniu Avram adresează o rugăminte firmelor de construcţii să preia comenzi în regim de urgenţă de la oamenii afectaţi de inundaţii, pentru a-şi reabilita cât mai rapid locuinţele.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img