More

    Întreprinzătorii sătmăreni, ajutaţi financiar de la buget

    consiliu

    Nu mai puţin de şase scheme de finanţare, prezentate ieri în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Prefectură de reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie Cluj, Cristian Raţiu, vor fi deschise în acest an pentru întreprinzătorii sătmăreni. Tot cu această ocazie, organizatorii Expoziţiei „Fabricat în Satu Mare” s-au declarat mulţumiţi de acest eveniment.

    Prima schemă de finanţare se deschide luni
    Potrivit prezentării făcute de Cristian Raţiu, în acest an vor fi deschise şase scheme de finanţare de la bugetul de stat pentru întreprinzătorii sătmăreni. Înscrierile în aceste programe se vor putea face doar on-line în termen de zece zile de la deschiderea programelor.

    Prima dintre acestea, Programul Start, va fi deschis pentru înscrieri încă de luni. Este dedicat firmelor care au cel mult doi ani de activitate, iar suma maximă care va putea fi alocată va fi de 120.000 de lei. O altă schemă este programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor comerciale a produselor şi serviciilor, pentru care suma maximă care va putea fi luată va fi de 135.000 de lei, dar şi Programul SRL-Debutant, destinat persoanelor care nu au mai avut până acum vreo firmă, în cadrul căruia suma maximă alocată va fi de 44.821 de lei.

    Tot în cursul acestui an va fi demarat şi Programul Femeia-Manager, destinat femeilor, suma maximă fiind de 50.000 de lei, precum şi Programul de susţinere a meşteşugarilor, în cadrul căruia vor fi achitate cheltuielile cu deplasările la diferite târguri.

    Întrebat de prefectul Eugeniu Avram dacă firmele sătmăreni sunt interesate de aceste programe, Cristian Raţiu a răspuns că, în Regiunea de Nord-Vest, judeţul Satu Mare se află pe locul trei ca număr de solicitări, după Cluj şi Bihor, anul trecut fiind finanţate, în judeţ, peste 70 de astfel de programe.

    Mândru de economia judeţului
    Tot în cadrul aceleiaşi şedinţe, preşedintele Asociaţiei Germano-Române pentru Regiunea de Nord-Vest, Iuliu Cădar, a precizat că Expoziţia „Fabricat în Satu Mare” s-a bucurat de mare succes şi a fost o reuşită. „Au fost 76 de firme expozante şi peste 2.700 de vizitatori. Scopul acestei expoziţii a fost acela de a trezi patriotismul local şi să-i determinăm pe sătmăreni să consume produsele fabricate în judeţ”, a precizat Iuliu Cădar.

    Prefectul Eugeniu Avram s-a arătat, la rândul său, încântat de ceea ce a văzut la această expoziţie. „Din ceea ce am văzut la acest eveniment, m-a făcut să cred că economia judeţului are viitor. Nici nu ştiam că în Satu Mare sunt fabricate astfel de produse. M-am simţit mândru că sunt sătmărean după ce am vizitat această expoziţie”, a mai spus prefectul Avram.

    În continuare, Iuliu Cădar a prezentat şi strategia Asociaţiei Germano-Române pentru Regiunea de Nord-Vest pentru perioada următoare, punctul central al acesteia fiind crearea unor legături între firmele sătmărene cu cele din ţară şi din străinătate, dar şi promovarea brandului sătmărean.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE