More


  NATO face pregătiri speciale

  - Advertisement -

  Statele membre NATO au intensificat aplicaţiile militare în ţările din flancul estic al alianţei, având convingerea că divergenţele actuale cu Rusia se vor menţine şi după plecarea de la putere a lui Vladimir Putin. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, şi-a asumat responsabilitatea unui asemenea punct de vedere în prezenţa jurnaliştilor care îl însoţeau în turneul său european în Germania, Estonia şi Belgia. În prima etapă a acestui turneu, la Berlin, Ashton Carter a afirmat că SUA şi aliaţii săi nu vor permite Rusiei “să le tragă înapoi în trecut”, acuzând Moscova că încearcă să recreeze sfera de influenţă din epoca sovietică.

  Pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece, NATO elaborează planuri pentru un eventual conflict în Europa, se pregăteşte să acorde competenţe sporite şefului Alianţei pentru a mobiliza trupe şi de a îmbunătăţi logistica. Oficialii afirmă că noile măsuri sunt pur defensive, dar vor să grăbească răspunsul NATO la crize. Alianţa Nord-Atlantică se declară decisă să consolideze forţa sa de reacţie rapidă, mărind capacitatea acesteia până la 30.000- 40.000 de oameni, adică cu mai mult de jumătate din mărimea sa actuală.

  Reamintim că la începutul lunii februarie, NATO a aprobat întărirea capacităţii sale în estul Europei, creând o nouă forţă de reacţie rapidă de 5.000 de militari şi şase centre de comandă în regiune.

  În prezent, Alianţa dispune de circa 13.000 de militari pregătiţi pentru o eventuală reacţie, dar timpul necesar pentru a acţiona este considerat prea lung în actualul context de securitate. Cele şase centre multinaţionale de comandă şi control vor fi în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. Ele vor servi la desfăşurarea forţei ca “vârf de lance” dacă NATO va decide să lanseze operaţiuni în ţările apropiate geografic de Rusia.

  Menţionăm în final că Alianţa Nord-Atlantică nu a fost nevoită să ia asemenea măsuri pe teritoriul său de la sfârşitul Războiului Rece.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img